Hlavní obsah

Uprchlý vězeň byl před několika dny odsouzen za únorové brutální přepadení

Novinky, Ondřej Kořínek
Praha

Uprchlý vězeň Jan Novák, po kterém pátrají téměř všichni policisté v Praze, byl ve výkonu trestu za loupeže z roku 2009. Nepravomocně byl ale minulý týden odsouzen i za několik přepadení z února letošního roku, a to na 8,5 let. Na dotaz Novinek to uvedla mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Foto: Policie ČR

Hledaný vězeň Jan Novák.

Článek

Novák vyskočil z okna ve druhém patře pražské Thomayerovy nemocnice, útěkem se již zabývají kontrolní orgány.

„Novák by si měl nyní pravomocně odpykávat trest sedm let a šest měsíců za loupeže a ohrožení pod vlivem návykové látky, který dostal od městského soudu v roce 2009,“ informovala mluvčí městského soudu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obvodní soud pro Prahu 6 v září minulého roku Nováka původně podmíněně propustil. „Odsouzený byl podmíněně propuštěn za současného stanovení dohledu a zkušební doby v trvání sedmi let. Současně mu byla uložena povinnost podrobit se léčení závislosti na návykových látkách,” informovala Novinky mluvčí soudu Blanka Bedřichová.

BEZ KOMENTÁŘE: Po uprchlém vězni v Praze pátrají desítky ozbrojencůVideo: Novinky

Novák ale stanul před soudem i v listopadu, a to kvůli loupežným přepadením z února tohoto roku. Během několika hodin zaútočil na několik lidí. Ve Štúrově ulici brutálně napadl prodavače večerky, o chvíli později zmlátil servírku v čínské restauraci a nakonec napadl ženu na ulici. [celá zpráva]

Policie ho chytila o pár týdnu později na hraničním přechodu Rozvadov, když se vracel z Británie pro další peníze. [celá zpráva] Muž pak skončil ve vazbě, která mu následně byla změněna na výkon trestu, protože porušil podmínku obvodního soudu.

„6. listopadu bylo nařízeno hlavní líčení s obžalovaným, ten se ale k soudu nedostavil ze zdravotních důvodů. Tvrdil, že je na tom velmi špatně. Soudce proto líčení odročil na minulý týden, kdy padl také nepravomocný rozsudek 8,5 let,“ doplnila Puci s tím, že strany si zřejmě ponechaly lhůtu na případné odvolání.

Násilník zaútočil na prodavače ve večerceVideo: Policie ČR

Novák utekl v úterý z pražské Thomayerovy nemocnice, kde se měl podrobit chemoterapeutické léčbě. Policie vězně označuje jako velmi nebezpečného, který neváhá použít násilí. Z nemocnice utekl v pyžamu s pruhovaným županem a v pantoflích. [celá zpráva]

Vězeňská služba celý incident nyní prošetřuje. „Útěkem vězně se zabývají jak naše kontrolní orgány, tak Generální inspekce bezpečnostních sborů a policie. Zatím mohu pouze uvést, že muž skočil z druhého patra nemocnice, kde se měl podrobit vyšetření,” řekla Novinkám mluvčí vězeňské služby Hana Löffelmannová.

Jakékoliv informace o hledaném muži přijme linka 158.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám