Hlavní obsah

Seniorka uvázaná ke stromu téměř umrzla, pachatelé si odsedí až 16 let

Novinky, bad
Praha

Čtveřice mužů, která loni začátkem prosince přivázala šedesátiletou ženu v lese ke stromu a vykradla jí byt, si posedí ve vězení pět až 16 let. Nejtvrdší tresty od Krajského soudu v Praze ve středu dostali Vladimír Novotný (34) a František Kopena (39). Byli to právě oni, kteří ženu ke stromu upoutali. Po deseti hodinách v mrazu ji zachránila až kolemjdoucí, která venčila psa.

Zbytečně nafouknutý případ, řekl o verdiktu příbuzný odsouzenéhoVideo: Novinky

 
Článek

Novotného poslal soudce Ivo Zelinka na šestnáct let do vězení se zvýšenou ostrahou a Kopenu na patnáct let s ostrahou. Oba dostali trest za pokus o vraždu.

„Poškozená byla vystavena libovůli obžalovaných, zda se vrátí nebo ji tam nechají. Nikdo tam s ní nečekal, nikdo na ni nevolal, že by se ji snažil najít,” zdůvodnil kvalifikaci činu Zelinka. Novotný s Kopenou podle něj jednali v nepřímém úmyslu ženu usmrtit. Přežila jen díky náhodě, nikoli přičiněním obžalovaných.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Další z pěti mužů Martin Žiga (40) a Jan Stehlík (26) si odsedí pět, respektive šest let za loupež a porušování domovní svobody.

Poslední potrestaný Pavel Vimr (46) odešel od soudu s tříletou podmínkou. Vimr získal kontakt na ženu a ostatní k vykradení bytu navedl.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Eskorta přivádí čtveřici obžalovaných k soudu

Rozsudek není pravomocný, všichni obžalovaní se na místě odvolali.

Státní zástupce přitom mužům navrhoval až osmnáctiletý trest za pokus o vraždu.

„Oba museli být přinejmenším srozuměni s tím, že pokud poškozené nebude podána včasná pomoc, bude vystavena silnému prochladnutí, které ji mohlo ohrozit na životě,” řekl ve své závěrečné řeči Zdeněk Čermák. [celá zpráva]

Ženu chtěli po loupeži osvobodit

Všichni obžalovaní ale svorně tvrdí, že se pro ženu dokonce i vrátili, v prosincové noci ji prý ale marně hledali asi půl hodiny. Jejich tvrzení podpořila i sama poškozená, Kopena jí sám říkal, že jim jde pouze o peníze a po loupeži se pro ni vrátí, uvedla žena v přípravném řízení.

„Nebyl úmysl jí ublížit, jenom jí znemožnit zavolat policii, zatímco my budeme v jejím bytě. Hledal jsem takové místo, aby na ni nefoukal vítr. Dával jsem pozor, aby neseděla nějak špatně,“ hájil se před soudem Kopena. Tvrdí, že si na událost moc nepamatuje. „Byl jsem pod vlivem pervitinu a připadal jsem si jako superman,“ dodal Kopena.

Soud jim ale neuvěřil a čin kvalifikoval jako vraždu ve stadiu pokusu.

Všichni obžalovaní před vyhlášením rozsudku projevili lítost nad spáchaným činem „Celá věc mi je líto, z vazby jsem zaslal paní omluvný dopis. Omlouvám se jí i nyní před soudem,” kál se Novotný.

Deset hodin v prosincovém mrazu

Čtveřice kontaktovala starší ženu z Kladna loni na začátku prosince. Pod falešným jménem si s ní muži dohodli schůzku kvůli pronájmu nemovitosti. Žena jim důvěřovala a nastoupila k nim do auta, dokonce napsala synovi textovou zprávu, že cítí, že pronájem klapne a že to bude v pohodě.

Muži ale zanedlouho místo prohlídky nemovitosti zabočili do lesa poblíž Kamenných Žehrovic, kde ženu Novotný s Kopenou přivázali ke stromu a odjeli k ní domů. Zatímco v prosincovém mrazu a sněhu mrzla dlouhých deset hodin v lese, zlodějský čtyřlístek u ní doma hledal peníze.

Místo miliónu kloubní preparáty

V bytě měl být údajně až milión korun. Zloději ale žádné peníze nenašli. Odnesli si proto kromě několika šperků a hodinek i pekáč, fotoaparát, přípravek na klouby nebo koženou bundu, celkem za více než 100 tisíc korun.

Seniorce se mezitím podařilo částečně uvolnit pásku přes ústa a dokázala volat o pomoc. Asi po deseti hodinách ji našla paní, která tam kolem šesté ráno venčila psa.

„Paní asi slyšela, jak si k sobě volám psa. Myslela jsem, že je to zpěv někoho, kdo slavil do rána. Po chvíli mi ale došlo, že někdo volá o pomoc,“ uvedla před soudem zachránkyně ženy Alexandra Patricie Lišková.

Ženu vyprostila z pout a zavolala záchranku. Silně podchlazenou ji zachránili v nemocnici. Seniorka dodnes trpí psychickými následky, proto žádala po mužích i pět miliónů jako nemajetkovou újmu. Soud jí přiznal dva a půl miliónu, které musí pětice odsouzených zaplatit společně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám