Hlavní obsah

Místo stavby garáže nechal starosta položit vodovod, musí vrátit dotaci

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Újezd u Přelouče

Újezd u Přelouče na Pardubicku je vesnička s 207 obyvateli a ročním obecním rozpočtem necelé dva milióny korun. Přesto se zde v posledních letech mohutně investovalo. Ne vždy však postupovalo vedení obce podle pravidel.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaní Václav Luňák a Jiří Zima (vlevo) při zahájení hlavního líčení počátkem listopadu

Článek

V pondělí byl za dotační podvod, poškození finančních zájmů Evropské unie a zneužití pravomoci veřejného činitele odsouzen zdejší starosta Jiří Zima (62) na tři roky do vězení s podmínečným odkladem na čtyři roky. Pět let také nesmí usednout v obecním zastupitelstvu.

„Spolu s ním byl odsouzen také zástupce stavební firmy Václav Luňák (70) trestem odnětí svobody na dva roky, s podmínečným odkladem na tři roky, a to z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU. Oba jsou povinni zaplatit 2,99 miliónu korun českému státu, zastoupenému Státním zemědělským intervenčním fondem,“ citovala z rozsudku Iva Matušková z tiskového oddělení hradeckého soudu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Upozornila však, že rozsudek není dosud pravomocný, neboť oba obžalovaní i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na podání odvolání.

Dostali dotace na garáž, ale ta už stála

Muži byli obžalováni z podvodu při stavbě garáže pro místní hasiče. Na tu získala obec téměř třímiliónovou dotaci ze Státního zemědělského intervenčního fondu. Ovšem garáž, která měla být z části peněz postavena, už v té době stála.

Proto se muži dohodli, že za tyto peníze firma položí vodovod a vybuduje kanalizaci u nově budovaných stavebních pozemků obce. Ovšem na výstavbu inženýrských sítí nebyla dotace schválena.

Obžalovaný starosta se během hlavního líčení doznal, že k machinacím došlo. Uvedl, že stavbu garáže postavili hasiči brigádně v době rekonstrukce půdní vestavby hasičské zbrojnice, na kterou obec získala dotaci dříve.

Stavbu dokončili hasiči bez nároku na odměnu

„Na garáži najednou začali pracovat místní hasiči. Byla to veliká euforie, chodili sem brigádně, bez nároku na odměnu s tím, že pak do této garáže dostanou nový vůz. Bohužel tím narušili chod našich projektů a já jsem to nedokázal ukočírovat. Dnes už vidím, že jsem měl zakročit. Ale když jsem viděl, s jakou euforií to dělají, neměl jsem sílu jim říct, ať jdou pryč,“ řekl počátkem listopadu soudu Zima.

Policie začala obecní účty prověřovat na základě anonymního udání. „Od té doby je můj život špatný, budím se, nespím, mám zdravotní potíže,“ pokračoval starosta a dodal, že už by nikdy do podobné akce nešel.

„Šel jsem do toho, protože mi záleží na rodné obci,“ hájil se v závěru své výpovědi obžalovaný, který v říjnových volbách již do obecního zastupitelstva nekandidoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám