Hlavní obsah

V zásilce, která přišla na ministerstvo financí, byla smrtelná dávka jedu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V zásilce, která minulý týden dorazila ministrovi financí Andreji Babišovi, byla smrtelná dávka jedu. Informoval o tom v pondělí mluvčí Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany Radek Pokorník. Zásilky doručené na Hrad a do televize Prima toxické nebyly.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Protichemická jednotka pražských hasičů před budovou ministerstva financí

Článek

Policie informace o podezřelých zásilkách z minulého týdne nechtěla kvůli pokračujícímu vyšetřování komentovat. "Případem se stále intenzivně zabýváme," řekla mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková.

Již v úterý přišla na ministerstvo vnitra obálka s kyanidem. Není jasné, zda šlo o stejnou látku. Ústav vzhledem k vyšetřování případu nemůže bližší podrobnosti sdělovat.

Babiš upřesnil, že obálka dorazila přímo k němu domů a byla podána ve Slovinsku.

"Nevím o tom, že obsahovala smrtelnou dávku jedu," uvedl. Vysvětluje si to tím, že aktivity ministerstva vadí mnoha lidem, kteří nepodnikají poctivě.

BEZ KOMENTÁŘE: Podezřelá obálka na ministerstvu financí zaměstnala hasičeVideo: Novinky

Obálku, která přišla na úřad v odpoledních hodinách, otevřel pracovník podatelny. Když v ní uviděl podezřelý krystalický prášek, přivolal policisty a hasiče. Ti prášek převezli na expertizu.

Stejný den dorazil bílý prášek i na adresu správy Hradu, nikoliv do kanceláře prezidenta. Testy této látky ale podle Pokorníka byly bez radioaktivních či biologických nálezů. Do televize Prima dorazila podezřelá zásilka s bílým práškem v pátek. Ani ta podle testů laboratoře nebyla toxická.

Jed na ministerstvu vnitra 

Ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) přišla minulé úterý obálka, která obsahovala jed. Výsledek laboratorních testů ze Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany odhalil, že se jednalo o látku na bázi kyanidu v množství, jež by ohrozilo život. Podle hasičů obálka obsahovala dvě ampule.

„Přišla na mé jméno z jedné severské evropské země,“ napsal minulý týden Právu Chovanec. Nikdo z pracovníků úřadu nebyl zraněn.

Už v září obdržely dopisy s bílým práškem ministerstvo zahraničí, Úřad vlády a Hrad. Prezident Miloš Zeman tehdy uvedl, že dopis byl psán jménem Islámského státu a jeho autorem je „obecní blázen“.

Podle vyjádření ministra Chovance není pravděpodobné, že by šlo o stejného pachatele jako tehdy.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministr Chovanec dostal obálku s jedem

Na ministerstvo vnitra v úterý dorazila obálka, která obsahovala jed. Ve středu o tom informovala Česká televize. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) Právu...

Výběr článků

Načítám