Hlavní obsah

Soud očistil starostu a čtyři bývalé radní obce Ostravice

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okresní soud ve Frýdku-Místku ve čtvrtek odpoledne rozhodl, že bývalý a zároveň současný starosta obce Ostravice Miroslav Mališ (TOP 09) nespáchal trestný čin, když před dvěma lety v rozporu s vůlí zastupitelstva uzavřel se soukromou firmou smlouvu o provedení auditu obce. Spolu s Mališem zprostil obžaloby také čtyři další bývalé radní. Rozsudek ovšem není pravomocný, státní zástupce Ladislav Hradil se proti němu odvolal, takže celá kauza nyní ještě putuje ke Krajskému soudu v Ostravě.

Foto: Aleš Honus, Právo

V popředí starosta obce Miroslav Mališ, vedle něj zprava Jana Veličková, Jiří Pavlán a Jaroslav Zátopek. Pátý obžalovaný Fiala k soudu nepřišel.

Článek

Na lavici obžalovaných spolu se starostou Miroslavem Mališem, který povede obec i v novém volebním období, seděli všichni další členové bývalé obecní rady – Jiří Pavlán, Jana Veličková, Jaroslav Zátopek a Radim Fiala. (V původním znění zprávy jsme omylem uvedli jméno Viktor Fiala, který byl rovněž zastupitelem. Čtenářům i oběma pánům se za záměnu omlouváme - redakce.)

Kauza se táhne tři roky

Případ, který rozvrátil mezilidské vztahy v malé obci pod Lysou horou, se táhne už od roku 2011, kdy starosta a členové rady schválili smlouvu na audit obce s auditorskou firmou Moravskoslezský audit, s. r. o.

Starosta následně smlouvu, za kterou měla obec zaplatit 25 200 korun, podepsal. Podle státního zástupce byl ale problém v tom, že zastupitelstvo o několik měsíců dříve odhlasovalo, že obec má o audit požádat Moravskoslezský kraj, který ho vykoná zdarma.

„Celá věc svědčí o svévolném a arogantním prosazování vůle radních proti vůli zastupitelstva, které je vrcholným orgánem obce,“ uvedl státní zástupce Ladislav Hradil. Dodal, že rada v žádném případě nemůže změnit rozhodnutí, na kterém se usneslo zastupitelstvo.

Státní zástupce se odvolá

Soudce Ondřej Běčák v odůvodnění rozsudku připustil, že vedení obce chybovalo. „Zákon zcela jednoznačně porušen byl, ale nejde o trestný čin. Pochybnosti o úmyslu obžalovaných poškodit obec jsou ale natolik závažné, že je nutno vyhodnotit to v jejich prospěch,“ řekl soudce s tím, že společenská nebezpečnost je minimální a žádná škoda obci nevznikla.

Na problematické usnesení obecní rady před třemi lety upozornila opozice. Krajský úřad následně obci nařídil, aby rozhodnutí zrušila. Na základě trestního oznámení se případem začala zabývat policie a státní zástupce podal loni obžalobu. Soudce nejprve trestní stíhání všech obžalovaných zastavil, nadřízený krajský soud ale rozhodnutí zrušil a nařídil, aby soud svolal hlavní líčení.

Rozsudek zatím není pravomocný, kvůli odvolání žalobce kauza putuje ještě ke Krajskému soudu v Ostravě. „Nesouhlasím s názorem soudu, že obžalovaní svoji pravomoc poškodili zas až tak málo, proto jsem si podal odvolání,“ řekl státní zástupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám