Hlavní obsah

Bývalý detektiv prý vyhrožoval rodině diamantového magnáta

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý kriminalista Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, nyní majitel bezpečnostní agentury, Ladislav Kirschner čelí u Obvodního soudu pro Prahu 1 obvinění z vydírání. Po předním českém obchodníkovi s diamanty Luboši Říhovi prý chtěl 400 tisíc eur za to, že ho nezkompromituje. Jedna ze svědkyň ve středu vypověděla, že Kirschner vyhrožoval i Říhově rodině.

Článek

Kirschner podle obžaloby požadoval po Říhovi, majiteli firmy s investičními diamanty Diamonds International Corporation Holding (D.I.C.), 400 tisíc eur za to, že nebude podnikat kroky pro Říhovo stíhání v případě krádeže diamantů za 200 miliónů korun. Zloděj, vystupující pod jménem Konstantin Lebekin, vyměnil v létě 2012 v Říhově obchodě v Praze diamanty za bezcenné zirkony. [celá zpráva]

D.I.C. využívala Kirschnerovu bezpečnostní službu. Po ukončení spolupráce prý Kirschner hrozil, že zveřejní informace, které by firmu mohly poškodit nebo by na nich mohla mít zájem konkurence.

Kirschner obvinění odmítá, tvrdí, že krádež byla fingovaná a toto obvinění ho má umlčet. V případě, že ho soud uzná vinným, hrozí mu trest mezi dvěma až osmi roky vězení. Policie případ krádeže drahých kamenů odložila letos v květnu.

Spis byl prý likvidační

Jak ve středu vypověděla Říhova externí spolupracovnice a manželka bývalého člena jeho ochranky Miloslava Černá, Kirschner volal Říhovi do Dubaje a chtěl po něm peníze za to, že pomůže zlikvidovat vyšetřovací spis, který na případ vedla policie.

„Kirschner říkal, že ten spis je likvidační jak pro firmu, tak pro Říhu. Říkal, že urychleně potřebuje 400 tisíc eur, že má kontakty ve státní správě a zařídí, aby spis zmizel,“ uvedla Černá. Kirschner prý chtěl 100 tisíc jako zálohu a 300 tisíc poté, co spis zmizí.

Peníze měl Říha vložit do nově založené firmy, ve které by Kirschner figuroval jako jednatel. „Nevydělávám tolik, abych to mohl kdekoliv ukázat. Vezmu to na sebe za něj, ale musí se mnou počítat v tom byznysu, co chce dělat. Nebudu to dělat jenom proto, že je sympaťák,“ řekl Kirschner později Říhově manželce, která si rozhovor nahrála. Soud jej v rámci dokazování nechal přehrát.

Vyhrožoval Říhově rodině

V Kirschnerově telefonátu Říhovi do Dubaje, kterému byli přítomni manželé Černí a který Říha kvůli bezpečnosti nechal na hlasitý odposlech, zazněla podle obou manželů i výhrůžka ze strany Kirschnera. „Během hovoru několikrát padlo: „Vy jste sice tady (míněno v Dubaji, pozn. red.), ale to nejcennější máte doma,“ což byla jasná výhrůžka k paní Říhové a dětem,“ řekla soudu Černá.

Kirschner podle ní zároveň Říhu upozornil, že pokud nezaplatí, nechá zadržet zásilku určenou pro pražskou pobočku D.I.C. V zásilce byla prý mimo jiné i veškerá zásoba zlata, které firma měla. „Můj manžel tehdy prohlásil, že to už je vrchol a ať Říha zavolá policii,“ dodala Černá.

Pohádali se kvůli penězům

U soudu vypovídal i bývalý Říhův advokát Josef Doucha. O údajném vydírání prý nic neví, potvrdil ale roztržku mezi Kirschnerem a Říhou kvůli penězům. „Kirschner zajišťoval bezpečnost firmy, přepravu kamenů a také bezpečnost Říhovi rodiny. Viděl jsem fakturu na 3 840 000. Proč ji Říha nechtěl akceptovat, to vám řekne spíš on sám,“ vypověděl Doucha. Podle něj měl Říha pocit, že jeho rodina je ohrožená kvůli tomu, že ji hlídali stejní lidé, kteří z něj tahají peníze za nic.

Soud odročil hlavní líčení na začátek února, kdy bude pokračovat výslechem svědků a přehráváním odposlechů.

Reklama

Výběr článků

Načítám