Hlavní obsah

Recidivista, který pobodal spolubydlícího, vyfasoval 17 let

– Ostrava
Právo, Petr Marek

Na 17 let za mříže poslal ve středu senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě Rudolfa Langera (67) za pokus vraždy svého spolubydlícího (59) z ubytovny v Zábřehu na Šumpersku. Agresor tak vyfasoval už čtrnáctý trest. V roce 1994 byl odsouzen za vraždu na 13,5 roku. Z vězení se vrátil v roce 2006.

Foto: Petr Marek, Právo

Rudolf Langer u olomouckého krajského soudu

Článek

„Obžalovaný neměl žádnou polehčující okolnost. Neprojevil ani lítost. Naopak, když událost líčil, byl značně otrlý. Navíc má za sebou bohatou kriminální minulost, kromě vraždy například i loupež. Za takové situace je 17 roků v zákonné sazbě od 15 do 20 let zcela odpovídajících,“ vysvětlil předseda senátu Aleš Vašků.

Vše se odehrálo letos 17. dubna v prostorách ubytovny Jamajka. Langer tam spolubydlícího napadl kuchyňským nožem. Zaútočil na něj v pokoji, který spolu obývali, a když před ním napadený začal utíkat, pronásledoval ho, přičemž v běsnění mu zabránili až další ubytovaní.

„Poškozenému zasadil několik bodnořezných ran, mimo jiné do čela a krku. Zranění, která utrpěl, ho bezprostředně ohrožovala na životě,“ uvedla žalobkyně.

Spolubydlící ho prý napadl

Langer konflikt přiznal, odmítl však, že by chtěl vraždit, či spolubydlícímu, s nímž na pokoji žil zhruba osm měsíců, jakkoliv ublížit.

„Začalo to ráno, když zjistil, že mu utekla družka. Říkal, že ji zabije. Já mu domlouval a přesvědčil ho, ať takovou blbost nedělá. Pak jsme začali pít a víc si nevybavuji. Měl jsem okno. Zřejmě ale na mě zaútočil a já se jen bránil. Za to, že se při tom trochu pořezal, já nemůžu. A z čeho usuzuji, že mě napadl? Když byl opilý, dělal to v poslední době často, tak každý druhý den. Navíc jsem ve spisu viděl fotky, na kterých mám oteklé ucho. Je jasné, že mě musel praštit. Já proti němu nic neměl a nikdy jsem mu nevyhrožoval. Jak říkám, pokud nepil, byl normální. Mojí chybou bylo, že jsem od něj z pokoje neodešel. V opačném případě by se nic nestalo,“ vypověděl u KS Langer.

Jeho argumenty ale soud neakceptoval. „Nějakou sebeobranu důkazy jednoznačně vyloučily. Vůbec nepřicházela v úvahu,“ řekl soudce Vašků.

Reklama

Výběr článků

Načítám