Hlavní obsah

Proces s Nečasovou a exzpravodajci začíná

Právo, Radim Vaculík

Dlouho očekávaný a velmi sledovaný první proces v kauze kolem bývalé šéfky sekretariátu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové) začne tento týden ve čtvrtek u Obvodního soudu pro Prahu 1.

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nečasová s manželem Petrem Nečasem a advokátem Eduardem Brunou

Článek

Nynější manželka bývalého předsedy vlády Petra Nečase (ODS) usedne na lavici obžalovaných společně se třemi někdejšími vysokými funkcionáři Vojenského zpravodajství.

Stejně jako Nečasová se ze zneužití pravomoci úřední osoby budou u soudu zpovídat bývalí ředitelé vojenské tajné služby Ondrej Páleník a Milan Kovanda a s nimi i někdejší šéf jednoho z odborů zpravodajství Jan Pohůnek.

Nečasová podle obžaloby předloni v listopadu nezákonně zneužila jejich služby na sledování tehdejší Nečasovy manželky Radky a loni v březnu si pak prý přes Kovandu s Pohůnkem objednala rovněž sledování svých dvou podřízených z Úřadu vlády.

Nyní jí stejně jako bývalým rozvědčíkům hrozí až pětiletý trest, všichni do jednoho však jakoukoli vinu či postup odmítají.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ondrej Páleník, dříve šéf Vojenského zpravodajství, dnes předseda Správy státních hmotných rezerv

„Určitě věřím tomu, že se u soudu ukáže, že jsem neudělal nic protizákonného, a že očistím jak svoje jméno, tak jméno Vojenského zpravodajství,“ řekl Právu pár dnů před procesem Páleník.

Sama Nečasová se k případu kromě několika výpovědí na policii podrobně veřejně vyjádřila až v knize svých rozhovorů „Nečas Jany Nagyové“, která vyšla minulý týden.

Mimo jiné tam uvedla, že se ji snažila policie přemluvit k tomu, aby se stala tzv. spolupracující obviněnou, a tudíž podrobně popsala veškeré dění. To prý ale odmítla.

„Byla jsem pod tlakem“

„Byla jsem ve vazbě a pod tlakem. Když jsme jeli otvírat sejf do mojí kanceláře na Úřadu vlády, tak můj advokát po úkonu odjel. Tehdy mě začali přesvědčovat, abych byla spolupracující obviněná a jaké z toho budu mít všemožné výhody,“ uvedla Nečasová v knize s tím, že podle tvrzení policie šlo kriminalistům o úplně někoho jiného.

Míní, že se ji detektivové snažili i třeba pomocí údajných úniků z trestního spisu zlomit, aby vypovídala úplně o všem a o všech. „Přišlo mi, že policisté čekají, že se zhroutím. Čekali, že začnu křičet, proč jdou takhle jenom po mně,“ podotkla Nečasová.

Reklama

Výběr článků

Načítám