Hlavní obsah

Cyklista přivezl na služebnu v batohu minometný granát

Právo, tom
Ostrava

Značný rozruch způsobil 42letý cyklista, který přijel v pátek 14. listopadu odpoledne na policejní služebnu v Ostravě. Z batohu na zádech mu totiž čouhal kus minometného granátu.

Foto: Policie ČR

Minometný granát byl neškodný, protože chybělo iniciační zařízení.

Článek

„Sloužícímu dozorčímu oznámil, že minometný granát našel,“ uvedl krajská policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Policisté okamžitě oddělení uzavřeli a přivolali pyrotechnika. „Ten potvrdil, že jde skutečně o dělostřeleckou minu ráže 120 milimetrů, nicméně bez iniciačního zařízení, a tak nebezpečí výbuchu nehrozilo,“ doplnila Holčáková.

Pochvaly se muž od policistů přesto nedočkal. „S municí, kterou naleznou lidé venku, není vhodné manipulovat. Lidé by měli nález okamžitě oznámit na tísňové lince. Policisté pak provedou adekvátní opatření dle typu nalezeného předmětu. Tímto postupem je eliminováno nebezpečí zranění zúčastněných osob,“ upozornila Holčáková.

Foto: Policie ČR

Minometný granát přivezl muž v batohu.

V rámci zbraňové amnestie, která trvá až do konce roku, už lidé v Moravskoslezském kraji odevzdali policistům různé perly. Například v srpnu části protitankového kanónu, dva nefunkční granáty či leteckou pumu, kterou na zahradě našla 71letá žena.

Lidé mohou zbraně a střelivo odevzdávat na kteroukoliv policejní služebnu až do 31. prosince 2014. Zároveň mohou požádat o vydání dokladů k držení zbraně. Pokud povolení k držení zbraně získají, zbraň jim policie vrátí. Letošní amnestie je v Česku třetí. Poprvé se uskutečnila v roce 2002, další pak o sedm let později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám