Hlavní obsah

Zranění horníci jsou mimo ohrožení života, pozůstalí dostanou odškodnění

Právo, Jiří Tomaškovič
Karviná

Všech devět horníků, kteří přežili páteční otřes v Dolu Karviná, jsou mimo ohrožení života. Část z nich už odešla do domácího léčení, nejvážněji zraněného havíře udržují lékaři Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě v umělém spánku.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Vjezd do Dolu Karviná

Článek

Při důlním třesu o síle 3,5 stupně Richterovy škály v pátek krátce před polednem zemřeli dva čeští a jeden polský horník. Rodiny všech tří dostanou od OKD odškodnění. „Jedná se o částku ve výši 250 tisíc korun na každého člena domácnosti. Tyto peníze dostanou, i když to nebyli naši zaměstnanci, ale pracovníci dodavatelské firmy,“ řekl Právu mluvčí společnosti OKD Marek Síbrt.

Mluvčí OKD Marek Síbrt k tragédii v karvinském doleVideo: Jiří Tomaškovič, Právo

Do Karviné se v sobotu vypravila i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Mimo jiné jednat o případném odškodnění pro pozůstalé. „Je to obrovská tragédie. Myslí jsem s rodinami horníků, kteří explozi nepřežili, i s těmi, kteří při havárii utrpěli zranění,“ reagovala Marksová na páteční události.

Podle zákoníku práce dostanou rodiny zemřelých českých horníků od státu přibližně 240 tisíc korun. „Do úvahy přicházejí i například sirotčí důchody. Dle mého názoru dostanou rodiny peníze tak do měsíce,“ řekla Marksová v České televizi.

V oblasti, kde se tragédie v pátek udála, se nyní nepracuje. Na místo neštěstí vyrazí báňská komise v úterý. „Komise to místo profárá a vyšetří, co se přesně stalo. Poté budeme řešit, zda se na to místo ještě vůbec vrátíme,“ řekl Síbrt.

Dva už jsou doma

Vedení těžební společnosti i dolu Karviná bude postupně mluvit se všemi zraněnými horníky. „Může se u nich projevit posttraumatická stresová porucha. Musíme se jich zeptat, zda se budou chtít vrátit zpátky pod zem. Pokud ne, budeme jim hledat práci na povrchu,“ řekl mluvčí a dodal, že toto je v podobných případech zcela běžný postup.

Foto: Geofyzikální ústav

Záznam seismologické stanice v Ostravě.

Dva z devíti zraněných byli v sobotu propuštěni domů, jeden opustí karvinskou nemocnici zřejmě ještě v sobotu. Jeden horník byl záchrannou službou převezen do havířovské nemocnice, čtyři leží ve Fakultní nemocnici (FNO) v Ostravě-Porubě. „Všichni jsou ve stabilizovaném stavu, jeden je z důvodu rozsáhlého poranění hrudníku udržován v umělém spánku,“ řekl mluvčí FNO Tomáš Oborný.

V provozech OKD už letos zemřelo osm lidí. V poválečné historii byl nejtragičtějším výbuch a požár v dole Dukla v Havířově-Horní Suché, při němž v červenci 1961 zemřelo 108 lidí. Po revoluci se největší důlní tragédie udála 18. října 1990 na dole 1. máj v Karviné, kde při výbuchu s následným požárem zemřelo 30 havířů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám