Hlavní obsah

Opilý jsem nebyl, hájí se šílený řidič ze Smíchova. Svědci potvrzují opak

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Marek Půček, který v létě zabil svým autem na zastávce v Praze dívku, se v pátek u soudu obhajoval tím, že krátce před střetem mu na sedačku spolujezdce skočil pes a on ztratil koncentraci. Je obviněný z usmrcení z nedbalosti, ohrožení pod vlivem návykové látky a neposkytnutí pomoci. Hrozí mu až osmiletý trest vězení. Soud ho z vazby nepustil kvůli obavám, že by mohl utéci.

Pes mi skočil na sedačku a já ztratil koncentraci, obhajuje se řidič ze SmíchovaVideo: Novinky

 
Článek

„Před zatáčkou mi skočil pes na sedačku a chtěl ke mně. Já ho chtěl odstrčit. Nezaregistroval jsem, že bych někoho srazil,“ popsal v pátek u Obvodního soudu pro Prahu 2 vteřiny před nehodou Půček.

„Nemohl jsem se smířit s tím, že tam mojí vinou leží mrtvý člověk,“ vysvětloval Půček, proč dívce nepomohl. „Viděl jsem, že tam je hodně lidí, tušil jsem, že někdo zavolá záchranku,“ pokračoval.

Čtyřiadvacetiletý Půček srazil jedenadvacetiletou dívku letos v srpnu na pražském Smíchově, před Švandovým divadlem. Dívka čekala o půl páté na zastávce na autobus, když se ze zatáčky vyřítil Půček ve svém černém BMW a dívku autem smetl.

Vyjádření soudkyně Ivy Fialové k případu Marka PůčkaVideo: Novinky

Na druhé straně křižovatky zastavil a dal se i se svým psem na útěk do Kinského zahrad. Dívku začali okamžitě oživovat svědci, ale i přes pomoc zavolaných záchranářů zraněním podlehla.

Podle posudku znalce z oboru dopravy, jel Půček rychlostí 56 až 68 km/hod. Pokud by jel předepsaných padesát, stihl by podle posudku v pořádku zastavit a střetu zabránit.

V noci před tragédií slavil čtyřiadvacáté narozeniny a měl vypít dvě malá piva, tvrdý alkohol ale údajně odmítal. Tomáš Holý, barman z podniku, kde s kamarády slavil, nicméně potvrdil, že k jeho stolu nosil pivo i tvrdý alkohol. „Přímo jsem ho pít neviděl, skleničky s alkoholem jsem ho viděl držet. Na stole ležely tři lajny. Objednávali si malá piva, vodky, coca-colu na zapití,” vypověděl Holý.

Půček z baru zamířil podle svědeckých výpovědí na Plzeňskou ulici. Na linku 158 oznámila ve 4 hodiny ráno neznámá žena, že se do domu, kde bydlí, dobývá nějaký muž se psem. Muž se prý potácel a několikrát upadl na zem.

Policejní hlídka ho po příjezdu našla spícího na zemi. Oním mužem byl Půček, který policistům vysvětlil, že si zapomněl klíče od domu ve svém autě na Andělu a požádal je, jestli by ho k autu neodvezli, což přirozeně odmítli.

Řidič srazil dívku v BMW, pak uteklVideo: Novinky

„Byl opilý, což nám sám potvrdil. Poznali jsme to i ze zápachu z oblečení, z jeho dechu, měl nekoordinované pohyby. Říkal, že slavil narozeniny a nejspíš usnul,” sdělil soudu policista Ondřej Němec, který Půčka kontroloval.

Trvá na tom, že nebyl opilý

Obžalovaný mladík si však tvrdošíjně stál za svým, že opilý nebyl. „Jestli ze mě byl cítit alkohol, tak možná z toho piva,” tvrdil Půček. Motal se prý, protože se právě probudil.

Po kontrole nastoupil i se svým psem do tramvaje a odjel směrem na Anděl, kde nastoupil do svého auta s tím, že ten kousek už odřídí. Bohužel to bylo nejhorší rozhodnutí, které mohl udělat. Právě při této jízdě srazil 21letou dívku, která čekala na autobusové zastávce.

Policie začala ihned po nehodě po mladíkovi pátrat, ještě týž den zveřejnila jeho fotografii spolu s poznávacím znamením, kterým bylo dvojí tetování. Půček má na předloktí vytetován nápis Smíchov, na noze se mu zase skví černá ovce a nápis „black sheep”.

Foto: Policie ČR

Tetování na pravé noze

Půček tvrdí, že šel potom za kamarádkou, kde prý několik hodin plakal. Poté si zařídil pár záležitostí, psa nechal u kamaráda, sbalil si hygienické potřeby, protože podle svých slov čekal, že nějakou dobu stráví ve vazbě, a přišel se přihlásit na policejní služebnu kolem osmé hodiny večer.

Z jeho rejstříku policisté zjistili, že mu soud v minulosti uložil podmínku za spáchání trestného činu podílnictví z nedbalosti a správní orgán mu v roce 2011 zakázal řízení kvůli jízdě pod vlivem návykové látky.

Policie prohledala po nehodě Půčkovo auto, nenašla ale ani zbraně, ani drogy. Našla však zlatnickou váhu, na které zjistila stopy kokainu. „Nebyla moje, byla asi někoho, kdo si ji tam zapomněl,” řekl Půček. Tvrdí, že není pravidelným uživatelem drog.

Obvinění z jízdy pod vlivem se opírá pouze o svědecké výpovědi, protože toxikologický test byl negativní. Nejspíše kvůli delšímu časovému odstupu.

Rychlou jízdu má rád 

Půček se nikdy netajil tím, že mu rychlá jízda imponuje. Na sociální síti Facebook, se chlubil, že už nějakou dobu hraje videohru GTA „naživo” v ulicích města.

Foto: facebook

Dva měsíce před fatální nehodou Půček na Facebook umístil fotografii svého tachometru, podle kterého jel 270 km/h.

Soudkyně Iva Fialová hlavní líčení odročila na 5. prosince, kdy chce vyslechnout znalce z oboru psychiatrie a zbývající svědky. Případně by mohl padnout i rozsudek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám