Hlavní obsah

Přípravy vražd prý Barták plánoval v alkoholovém opojení. Nesmysl, tvrdí spoluvězni

Právo, Jaroslav Švehla
Liberec

Litry vodky a léky proti bolesti. Tak ve středu popsal pobyt ve věznici lékař Jaroslav Barták, který podle obžaloby plánoval vraždu tří lidí. Právě stavem alkoholového opojení v kombinaci s léky se před soudem snažil vysvětlit spřádání plánů. Nic z toho prý nemyslel vážně a poznámky o lidech, kteří měli být podle obžaloby odstraněni, si údajně Barták psal, protože na ně chtěl podat trestní oznámení.

Lékař Barták vypovídá o alkoholu ve vězniciVideo: Jaroslav Švehla , Právo

 
Článek

„Chtěl jsem se uvolnit,“ vysvětlil Barták, proč si měl za mřížemi obstarávat alkohol. Dva litry vodky v PET lahvích ho prý přišly na dva tisíce korun. Alkohol si měl objednat asi desetkrát.

Barták u soudu také vypověděl, že nezkoumal, jakým způsobem se měl alkohol do liberecké věznice dostat. Alkohol v kombinaci s lékem Tramal, který měl podle jeho slov naordinovaný kvůli nemoci zad, mu měl ulehčit pobyt ve vězení.

Spoluvězni ale před soudem jeho slova nepotvrdili. Oba odmítli, že by v liberecké věznici bylo možné sehnat alkohol. Jeden svědek tvrdil, že Bartáka pod vlivem alkoholu neviděl, druhý popsal, že mu přišlo, že Barták vypadal "připitý", když měl návštěvu.

Dostal přezdívku kardinál

Uváděnou cenu alkoholu vězeň označil za hodně levnou. Barták podle jejich slov neměl mezi vězni dobrou pověst. Choval se prý k ostatním povýšeně. Mezi vězni měl obžalovaný přezdívku doktor nebo kardinál, kvůli jeho roli v erotickém filmu.

Život ve vězeňské cele se na Bartákovi evidentně podepsal. Ve srovnání s vystupováním v kauze s jeho asistentkami už vůbec nepůsobí tak sebevědomě.

V kriminálu jsem už takových tlachů slyšel mnoho. Ve Valdicích by na to určitě někoho sehnal.
svědek

Barták se u soudu hájil tím, že neplánoval nikoho zneškodnit. Poznámky, které to podle obžaloby mají dokazovat, si prý dělal proto, že chtěl podat na dotyčné trestní oznámení. Vadilo mu, jak se vyjadřovali v médiích v souvislosti s jeho první kauzou.

Obžalovaný podle spoluvězňů osnoval smělý plán na útěk z vězení. Podle tvrzení jednoho z nich chtěl prchnout vrtulníkem do Polska a následně letadlem do Běloruska, kde by požádal o azyl.

Spoluvězni přišel plán útěku směšný, ale s přípravou mu přislíbil pomoc, aby z něj na fiktivních zálohách vylákal peníze. „Směšné to bylo v případě útěku. V případě vražd už ne,“ řekl u soudu Bartákův spoluvězeň, který vyloučil, že by se mělo jednat o myšlenky vyřčené v alkoholovém opojení.

Vězeň propašoval nahrávací zařízení

Jeho slova o údajné přípravě vražd bral vážně, i když takové konstrukce od spoluvězňů jsou prý běžné. „V kriminálu jsem už takových tlachů slyšel mnoho, ale ten jeho tlak byl silný. Ve Valdicích by na to určitě někoho sehnal," zdůvodnil svědek, proč se rozhodl jednat.

Obstaral si nahrávací zařízení v hodinkách a zaznamenal Bartákovy plány přímo na cele. „Nahrávání probíhalo v mé i jeho cele. Vězeňská služba ani nikdo jiný z věznice o tom nevěděl," popsal svědek zřejmě jeden z klíčových důkazů proti obžalovanému.

Vyloučil možnost, že by on sám s nahrávkami nějak manipuloval. Nahrávání šlo jen vypnout a zapnout. Jak se mu podařilo hodinky do věznice dostat, nechtěl prozradit. Záznam odeslal pražskému kriminalistovi z oddělení vražd, který po obstarání dalších důkazů případ vyhodnotil jako vážný a předal ho libereckým kolegům.

Reklama

Související témata:

Související články

Lékař Barták plánoval z vězení vraždy

Odsouzený lékař Jaroslav Barták (55), který si odpykává čtrnáctiletý trest za znásilňování a vydírání svých deseti asistentek, podle policie ve věznici...

Výběr článků

Načítám