Hlavní obsah

Mladíkovi potvrdil soud pětiletý trest za osahávání nezletilých dívek

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Chtěl jsem si jen sáhnout, hájil se Tomáš Auersvald (28), odsouzený za dvojnásobný pokus o znásilnění. Dvě školačky ve věku 8 a 12 let si ale z jeho „sáhnutí” nesou trauma dodnes. Vrchní soud v Praze muži v úterý neuvěřil a zamítl jeho odvolání. Potvrdil tak pětiletý trest, který Auersvald dostal v červenci od hradeckého soudu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Tomáš Auersvald u hradeckého soudu. Archivní snímek

Článek

„Odvolání obžalovaného se jako nedůvodné zamítá,” prohlásil předseda soudu Karel Vrzáň. Podle něj Krajský soud v Hradci Králové rozhodl způsobem, o kterém nejsou pochybnosti.

Auersvald se k činu sám doznal. „Jen díky aktivní obraně a náhodě nedošlo k dalšímu jednání obžalovaného. Trest na samé spodní hranici za dva pokusy o znásilnění, je trest mírný,” konstatoval Vrzáň.

Auersvald se loni v květnu opil a bloumal po jičínském sídlišti. „V podvečer jsem na sídlišti zahlédl slečnu, která se mi líbila. Šel jsem za ní. Zašla pak do vchodu. Ještě mi otevřela dveře, které se přede mnou zavřely. Nastoupili jsme spolu do výtahu,“ popsal v létě u soudu situaci předcházející prvnímu napadení. Ve výtahu dívku chytil a zakryl jí ústa a sáhl jí do rozkroku. Dívce se ale ze sevření podařilo vymanit, vykopnout dveře od výtahu a utéct domů.

O půl hodiny později si Auersvald vyhlédl druhou holčičku a situace se opakovala. Dívka se také začala bránit a naštěstí šla kolem její kamarádka. I v tomto případě Auersvald utekl.

Znásilňovat prý nechtěl

Stejně jako v létě se i v úterý Auersvald hájil tím, že nechtěl nikoho znásilnit. „Chtěl jsem si jen sáhnout, nikoliv mít pohlavní styk,” řekl v slzách Auersvald. Vrchní soud ale jeho obhajobu odmítl. „Kdyby je chtěl jen osahávat, tak by je netahal někam, kde by je nikdo nerušil,” odmítl Auersvaldovo tvrzení Vrzáň.

O činu se policie dozvěděla díky učitelce místní základní školy, které se jedna z napadených dívek svěřila.

Auersvald nebyl před napadením jičínských školaček nikdy trestán. Loni v říjnu ale přepadl ženu v Praze, za což již byl odsouzen. Momentálně je ve výkonu ústavního ochranného léčení, které mu uložil soud.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám