Hlavní obsah

Legrace na tísňové lince se mladíkovi nevyplatila, zaplatí výjezd posádky i pokutu

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská záchranná služba bude požadovat po 21letém mladíkovi zaplacení nákladů za zbytečný výjezd posádky s lékařem, Novinky o tom v pondělí informovala její mluvčí Jiřina Ernestová. Mladý muž si ze záchranářů udělal legraci, když si vymyslel, že jeho kamarád zkolaboval a snaží se ho oživit.

Mladík předstíral, že oživuje kamarádaVideo: ZZS Praha

 
Článek

„Škoda bude vyčíslena podle aktuálního ceníku, společný výjezd lékaře i posádky rychlé zdravotnické pomoci představuje částku 6500 korun,“ uvedla Ernestová s tím, že pokud částku nezaplatí, bude ji záchranná služba vymáhat soudně.

Podle Ernestové nejsou falešná oznámení na linku 155 příliš častá. Jedná se o jednotky případů za rok, proto není vedena ani žádná statistika.

Případ mladíka teď budou mít na stole pracovníci Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), kteří mu mohou uložit až 100tisícovou pokutu. Na jeho projednání mají rok. Zda úřad oznámení obdržel, ale říci nemůže, protože řízení je podle mluvčího Martina Drtiny neveřejné.

„Každý měsíc obdrží ČTÚ desítky podobných podnětů. Vyjdeme-li z uzavřené statistiky za říjen, vedli jsme 22 správních řízení za zneužití tísňového volání a ve 20 případech řízení skončila uložením pokut, a to v celkové výši 57 tisíc korun,“ sdělil Drtina.

Hovor trval tři minuty 

Mladý muž zavolal na tísňovou linku ve čtvrtek večer a požadoval zaslání sanitky na Prahu 5, kde na náměstí údajně zkolaboval jeho kamarád a nedýchal. Na pomoc vyjela sanitka, lékař a inspektor provozu. Dispečerka radila volajícímu s resuscitací a ten, aby „divadlo“ vypadalo lépe, tvrdil, že dělá vše podle jejích pokynů. [celá zpráva]

Na zveřejněném audiozáznamu je slyšet, jak volající, který má údajně zdravotnický kurz, udává, že se zkolabovanému muži nezvedá hrudník a nereaguje na jakékoli podněty. Operátorka mu radí, ať hrudník stlačuje na její pokyn – teď.

„Celý hovor trval asi tři minuty, mezitím přijely na místo události zasahující posádky a překvapivě pacienta nenalezly,“ uvedla už v pátek Ernestová.

Oznamovatele posléze záchranáři odhalili pomocí mobilu, na který mu zavolali. Muž se ještě snažil vykroutit různými vymyšlenými scénáři, ale poté, co byl převezen na služebnu, se policistům přiznal.

Reklama

Výběr článků

Načítám