Hlavní obsah

Policie stíhá exsenátorku Richtrovou kvůli předražené zakázce

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek-Místek

Bývalou senátorku za ČSSD Evu Richtrovou obvinila policie ve čtvrtek ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Předmětem obvinění je údajně předražená veřejná zakázka města Frýdek-Místek z roku 2010, kdy Richtrová byla radní.

Článek

Kriminalisté političce přinesli obvinění na čtvrteční zastupitelstvo, kde byla znovu zvolena do funkce radní. Stalo se tak dva týdny poté, co jí vypršel senátorský mandát a kdy přišla o imunitu.

Sdělení obvinění v pátek na dotaz Práva potvrdil dozorující státní zástupce Ladislav Hradil. Obvinění Richtrové kriminalisté předali v kanceláři radnice. Jedna z nejzávažnějších kriminálních kauz spojených s komunální politikou a veřejnými zakázkami tak vstupuje do nové fáze.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Richtrová byla obviněna dva týdny poté, co jí vypršela imunita. „Už v minulosti policie žádala Senát o zbavení imunity. Senát této žádosti nevyhověl, a tak bylo nutné počkat, až jí skončí mandát,“ řekl státní zástupce.

Rozplétáním machinací spojených s veřejnými zakázkami ve Frýdku-Místku, ale také zametáním dopravních přestupků pod koberec a dalšími nekalostmi se kriminalisté zabývají už několik let.

Dvě kauzy, přes třicet obvinění

Policie sérii údajných porušení zákona rozdělila do dvou samostatných spisů. V prvním případě již před soudem stanulo několik lidí včetně dosavadního primátora Michala Pobuckého (ČSSD), ředitele městské policie Milana Sněhoty a dalších vysoce postavených person ve městě.

V kauze, která se týká 20 údajně zmanipulovaných veřejných zakázek, je stíháno celkem 18 obviněných. Případem se od letošního května zabývá Okresní soud ve Frýdku-Místku, rozsudek zatím nebyl vynesen.

Druhá kauza, která je ještě větší, je zatím ve fázi vyšetřování a týká se celkem šesti veřejných zakázek. Bylo v ní obviněno doposud čtrnáct osob, většinou členů bývalé rady města.

Eva Richtrová je patnáctou obviněnou v řadě, kterou policie viní z předražení jedné z této šesti zakázek. „Šlo o zakázku na čištění příkopů, která měla být mnohonásobně předražená. Způsobená škoda byla vyčíslena na 1,8 miliónu korun, což je rozdíl mezi hodnotou zadané zakázky a cenou vyčíslenou znaleckým posudkem,“ konstatoval státní zástupce Hradil.

V obou velkých kauzách podle Pobuckého částečně figurují stejní lidé, v té druhé, která zatím nedospěla k soudu, jsou stíháni všichni členové bývalé rady města, kteří o zakázkách hlasovali.

„Mezi oběma velkými kauzami je velký rozdíl. Zatímco u té první, která je již u soudu, šlo pouze o manipulaci s veřejnými zakázkami, v případě té druhé šlo o předražování, takže je zde škoda mnohem vyšší,“ dodal Hradil.

Do koalice problémy nepromluvily

Kauzy spojené s bývalým vedením kupodivu neovlivnily sestavování nové rady města. Novou městskou koalici vytvořila ČSSD spolu s vítězným hnutím ANO. Novým primátorem města se stal ve čtvrtek Radim Vrbata (ANO), jeho prvním náměstkem ovšem byl zvolen trestně stíhaný dosavadní primátor Michal Pobucký (ČSSD).

Posty dalších náměstků dále obsadili Karel Deutscher, Pavel Machala (oba ČSSD) a Petr Gaj (ANO). Rada města má jedenáct členů a jednou z radních byla zvolena již zmíněná exsenátorka Eva Richtrová.

Reklama

Výběr článků

Načítám