Hlavní obsah

Válková podá stížnost kvůli rozhodnutí o změně léčby ženy, která útočila ve Žďáru

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministryně spravedlnosti Helena Válková podá stížnost pro porušení zákona při rozhodování o ambulantní léčbě 26leté ženy, která ve střední škole ve Žďáru nad Sázavou zaútočila na studenty. O změně z ústavní na ambulantní léčbu rozhodoval Okresní soud v Opavě, kde se žena léčila od předchozího útoku v Havířově.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Spolužáci ubodaného mladíka truchlí před školou

Článek

„Jsem si jistá, že podám stížnost pro porušení zákona, aby se rozhodnutím zabýval Nejvyšší soud, protože nemůžu zasahovat do rozhodování soudů. Jestli podám nebo nepodám návrh na kárný postih, zatím neřeknu, protože probíhá přezkum výsledku prověrky,“ řekla Válková na čtvrteční tiskové konferenci svolané k výsledkům kontroly soudů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Okresní soud podle ministryně nepřizval k posuzování tohoto případu znalce, což podle jejích slov u takto závažných případů není možné. Vycházel pouze ze zdravotnické dokumentace od psychiatrické léčebny. Nejde údajně o systémovou chybu, ale selhání konkrétního soudu. Žena byla v psychiatrické léčebně po útoku na dítě a vychovatelku v Havířově.

Podle ní ministerstvo prověřilo celkem sedm soudů, které mají ve své oblastní působnosti psychiatrické léčebny a rozhodují tak o změně nařízené léčby. Pochválila zejména Okresní soud Plzeň-jih, který podle ní pracuje perfektně. Rozhodování soudů je ale podle jejích slov nejednotné.

Útok nepřežil 16letý student

Útok se odehrál 16. října ráno. Pachatelka nejprve zaútočila na jednu studentku, kterou se 16letý Petr V. rozhodl bránit. Na následky bodných zranění mladík zemřel. Když se útočnice po pobodání chlapce hnala za zachráněnou dívkou, vrhla se na jinou procházející studentku. Tu bodla do břicha a vzala si ji jako rukojmí. Pomohl jí až vyjednavač, jenž se za ni jako rukojmí nechal vyměnit. Policista byl zraněn na hlavě ve chvíli, kdy člen zásahové jednotky zneškodnil útočnici taserem. [celá zpráva]

Kriminalista popisuje útok ve střední školeVideo: Česká televize ČT24

Policie následně potvrdila, že žena v květnu 2012 napadla také vychovatelku, která bránila sedmiletou dívku v jídelně v Havířově. Po obvinění bylo její trestní stíhání zastaveno kvůli psychickému stavu. Do února 2014 byla v psychiatrické léčebně, odkud ji soud propustil na doporučení opavských lékařů. Nyní se měla léčit ambulantně.

V souvislosti s případem rezignoval ředitel opavské psychiatrické léčebny Ivan Drábek. Prezident Miloš Zeman s premiérem uctili v pátek zavražděného mladíka přímo ve žďárské škole. Zeman zároveň řekl, že by mladíka mohl příští rok vyznamenat. [celá zpráva]

Šestadvacetiletá žena, která si školu k útoku vybrala podle svých slov náhodou na internetu, byla obviněna z trestného činu vraždy a braní rukojmí. Hrozí jí až výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám