Hlavní obsah

Počet mrtvých po srážce s vlakem se prudce zvýšil, zahynulo už 200 lidí

Praha

Srážku s vlakem v letošním roce už nepřežilo 200 lidí, loni jich bylo o 27 méně. Přibylo i nehod na železnici, jejichž počet se meziročně zvýšil o 55 na 262.

Foto: David Ryneš, Novinky

Přehled střetů vlaků s osobami do 6. listopadu

Článek

Počet lidí, kteří zahynuli po srážce s vlakem, překročil hranici dvou stovek jen třikrát, uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Nejtragičtější byl rok 2011, kdy na železnici zemřelo 222 lidí. V porovnání s tímto rokem eviduje Drážní inspekce letos zhruba o 17 procent těchto mimořádných událostí více, uvedl mluvčí.

Nejhorší letošní bilance je podle něj zatím ve Středočeském kraji, kde inspekce eviduje 51 střetů vlaku s člověkem a 41 obětí těchto kolizí.

Foto: Drážní inspekce

Příznivý podle něj nebyl z hlediska počtu obětí a nehod ani začátek letošního roku. Zatímco v lednu v předchozích letech inspekce zaznamenala na železnici v průměru 23 střetů vlaků s člověkem, v letošním prvním měsíci jich bylo 33.

Na koleje je vstup zakázán 

Současně s tím se o 27 procent zvýšil počet usmrcených. Letošní poslední tragická nehoda na železnici se podle Drápala stala ve středu v Hostinném na Královéhradecku. Před jedoucí vlak tam vstoupil muž, který následkům zranění podlehl.

Podle mluvčího se nejvíce podobných případů stává v místech, která jsou veřejnosti ze zákona nepřístupná. "Lidé si často plně neuvědomují, jaké nebezpečí jim na železnici hrozí, pokud nebudou dodržovat platné právní předpisy, a riskují život svým nezodpovědným chováním," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám