Hlavní obsah

Jsem přesvědčen o své nevině, odmítl Bušina obžalobu z daňových úniků

– Praha

Bývalý poradce středočeského exhejtmana Davida Ratha Filip Bušina, podezřelý ze stamiliónových daňových úniků, ve středu před soudem odmítl tvrzení obžaloby. Podle něj jsou smyšlená a nemají reálný základ. Bušina čelí obžalobě s dalšími 13 lidmi. Státní zástupkyně tvrdí, že skupina pomocí fiktivních faktur vyváděla peníze a zakládala „nastrčené” firmy. Vyšetřovatelé vyčíslili škodu na více než 630 miliónů korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Filip Bušina

Článek

Soud začal případ řešit v úterý, kdy státní zástupkyně přečetla obsáhlou obžalobu, ke které se pak vyjádřili první z obžalovaných. Osmatřicetiletý Bušina, který byl podle žalobkyně jedním z „mozků” trestné činnosti, přišel na řadu ve středu odpoledne.

„Nesouhlasím s tvrzením obžaloby. Jsem plně přesvědčen o své nevině. Skutků jsem se nedopustil a ani nemohl,” řekl. Odmítl podezření, že by řídil další obžalované za účelem krácení daní a vyvádění peněz z firem a že by ovládal společnosti, které neplnily daňové povinnosti. „Tvrzení jsou smyšlená a nepravdivá,” uvedl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obžaloba podle něj nedokazuje, jakým způsobem by měl páchat trestnou činnost. „Protože se nikdy nic takového nestalo,” dodal.

Rezignoval na funkci 

Státní zástupkyně Soňa Bělohlávková v obžalobě zmiňuje údajné fiktivní faktury a zakládání bankovních kont. Peníze se prý vyváděly z reklamních firem a na trestné činnosti se údajně podíleli úředníci daňové správy. Firmy prý například zařídily smluvené reklamní služby samy, do účetnictví ale daly smyšlené faktury, podle kterých si práci objednaly u jiných společností.

„Nastrčené” firmy prý obžalovaní ovládali přes prostředníky. Bývalý investiční náměstek středočeských krajských nemocnic Bušina odmítl vinu již dříve. Kvůli kauze rezignoval na funkci investičního náměstka a bylo mu pozastaveno členství v ČSSD.

Soudce Robert Pacovský vyhradil na výslechy obžalovaných následující dva týdny, od 18. listopadu jsou k soudu předvoláni první svědci. Na začátku hlavního líčení v úterý také uvedl, že prý nemůže použít odposlechy pořízené policií. Soud záznamy sice povolil, nejsou prý ale dostatečně odůvodněné a nelze je použít jako důkaz.

Protikorupční policie v minulosti kauzu kolem Bušiny označila za jeden z nejsložitějších případů, který rozplétala. Trestná činnost se podle ní odehrávala od roku 2007.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám