Hlavní obsah

Vyšetřovatele zastavily ve Vrběticích další exploze

Právo, Jiří Růžička
Zlín

Teplotu kolem osmdesáti stupňů stále hlásí čidla zaměřená na epicentrum výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Vyšetřovatelé proto nemohou na samotné místo neštěstí. Jejich vstupu brání i další exploze munice, za posledních čtyřiadvacet hodin se uskutečnily tři neřízené a jedna řízená exploze.

Foto: Policie ČR

Policejní transportér s hasičskou těžkou technikou

Článek

„Při jednom z výbuchů šlo o řízený proces, při kterém pyrotechnici likvidovali nebezpečnou munici,“ informovala mluvčí zlínského krajského policejního ředitelství Monika Kozumplíková. Doplnila, že od středy platí pro pyrotechniky mírnější provoz.

„To znamená, že budou monitorovat epicentrum za pomoci nainstalovaných kamer, vyhodnocovat záznamy procesů, které v něm probíhají a měřit v něm teplotu. V ohnisku výbuchu byla v úterý teplota stále velmi vysoká, kolem osmdesáti stupňů. Vstup vyšetřovatelů kvůli ohledání místa je tedy stále ještě nemožný nejen kvůli neustávajícím explozím,“ sdělila mluvčí.

Uklízejí munici rozházenou na cestách

Pokud dojde během následujících dnů k dalšímu neřízenému výbuchu, zkontrolují pyrotechnici neporušenost objektů a vyčistí příjezdové cesty od možné rozházené munice. „Pro tyto případy zůstávají na místě obrněná policejní vozidla. Hasičské hasicí a vyprošťovací tanky jsou také stále připraveny k použití,“ řekla Kozumplíková.

Od úterý policisté ve spolupráci s vojáky zajišťují ochranu bezpečného okruhu kolem epicentra, jsou rozmístěni ve společných hlídkách v počtu bezmála třiceti vojáků a čtyřiceti policistů denně.

„Dnes obnovujeme policejní pásky, kterými je celý prostor obehnán, tak aby opět plnily svou funkci. K páskám přibydou také výstražné cedule zakazující vstup do nebezpečné oblasti, kde stále hrozí exploze,“ doplnila ve středu Monika Kozumplíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám