Hlavní obsah

Vrchní soud zpřísnil trest angličtináři, který zastřelil žákyni a jejího dědečka

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Vrchní soud v Olomouci ve středu zvýšil o tři roky trest jednatřicetiletému Ondřeji Dlouhému, který v Raškovicích na Frýdecko-Místecku zastřelil 17letou dívku a jejího dědečka. Krajský soud v Ostravě ho v srpnu poslal na 24 let do vězení.

Foto: Petr Marek, Právo

Ondřej Dlouhý u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

„Výjimečný trest byl obžalovanému z podnětu státního zástupce zpřísněn s ohledem na to, že čin plánoval a počínal si při něm neuvěřitelně chladnokrevně. V úvahu proto přicházelo i doživotí. Unikl mu jen proto, že znalci nevyloučili jeho resocializaci, a také z důvodu, že dosud žil bezúhonným způsobem. Překvalifikace na zabití, jak požadovala obhajoba, nepřicházelo v úvahu. V afektu rozhodně nejednal. Důkazy to vyloučily,“ vysvětlil Právu mluvčí olomouckého VS Vladimír Lichnovský.

Dlouhý se k činu přiznal. Omlouval ho tím, že mu prý dívka vyhrožovala, že bude o jejich vzájemném vztahu mluvit a prozradí na něj i to, že kouří marihuanu. Učitel angličtiny udržoval s dívkou vztah, a jak vyplynulo z vyšetřování, před její smrtí se asi dva měsíce scházeli na půdě učiliště, a to i několikrát denně. K sexu mezi nimi ale podle všeho nedošlo.

Chtěla prozradit vztah a kouření marihuany 

Dívka později oznámila učiteli, že už se s ním nechce scházet a hrozila mu nejenom prozrazením vztahu, ale i dalších choulostivých informací, například o kouření marihuany.

Vrah se 4. listopadu ozbrojil třemi střelnými zbraněmi, které legálně držel, a odjel do bydliště žákyně do Raškovic, kde se pohyboval několik hodin a připravoval se na zločin.

Místo střelby v Raškovicích na FrýdeckomísteckuVideo: Jiří Forman, Novinky

Poté na dívku nejprve vystřelil venku, a když utekla do domu, začal pálit do oken. Pak se dostal dovnitř, kde postupně zastřelil jejího dědečka a postřelil babičku. Dívka se se svou matkou ve strachu uzamkla v ložnici, kam se střelci podařilo proniknout.

Nejprve prostřelil dveře a zasáhl dívku střelou do čelisti. Když se ji matka snažila poskytovat první pomoc a zároveň volala záchranku, vystřelil na ležící dívku znovu. Celkem vystřelil nejméně stokrát. Pak utekl na nedalekou autobusovou zastávku, kde ho zadržela zásahová jednotka policie.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Prostřelené okno domu, kde se stala vražda.

Dlouhý se později pokusil ve vazební věznici, kde čekal na proces, o sebevraždu. Spolykal větší množství prášků a skončil v péči lékařů Městské nemocnice Ostrava. Pokus o sebevraždu byl ale nejspíš jen demonstrativní. Lékaři vězni pouze vypumpovali žaludek a ještě tentýž den ho eskorta převezla zpátky do vazební věznice.

Zbraň, kterou vraždil, držel legálně. Totéž platí i o osmi dalších a zhruba 6000 nábojích, které u něj policisté zajistili. „V přípravném řízení tvrdil, že si zbraně opatřil proto, aby se měl čím bránit, kdyby se změnilo státní zřízení. To také svědčí o jeho charakteru,“ podotkl mluvčí VS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám