Hlavní obsah

Policie hledá svědky z videa ze stavby fotovoltaické elektrárny

– Chomutov • Aktualizováno
Právo, rav

Policisté z protikorupčního útvaru (ÚOKFK) žádají veřejnost o pomoc při nalezení důležitých svědků, kteří se na přelomu let 2010 a 2011 podíleli na výstavbě fotovoltaické elektrárny VT-SUN v Chomutově.

BEZ KOMENTÁŘE: Video nahrané při stavbě fotovoltaické elektrárnyVideo: Policie ČR

 
Článek

Detektivové prověřují případ udělení licence této elektrárně zřejmě ze stejného důvodu jako v dalších podobných kauzách – kvůli možnému předčasnému udělení licence za výhodnějších podmínek, což znamenalo vyšší výkupní ceny elektřiny.

Policie v této souvislosti dala k dispozici videozáznam z výstavby zmíněné fotovoltaiky, umístěné přímo na střechách budov v průmyslovém areálu Válcovny trub v Chomutově.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Prosíme občany, aby v případech, že jsou pracovníky, kteří v období od 1. prosince 2010 do konce března 2011 pracovali na montáži fotovoltaické elektrárny společnosti VT-SUN, nebo poznají jakoukoli osobu ze zveřejněných záznamů či jsou sami autoři těchto záznamů, se nám přihlásili,“ sdělil v tiskové zprávě policie mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej.

Doplnil, že případní svědci se mohou ozvat na telefon 974 520 529 nebo na e-mail uokfk.hradec@pcr.cz a tam zadat jako předmět zprávy VT-SUN.

Licence v poslední možný den

Zmíněnou chomutovskou elektrárnu vlastní společnost VT-SUN, jejímž spolumajitelem byl v době výstavby podle obchodního rejstříku miliardář Zdeněk Zemek.

Jeho dva synové jsou přitom v současnosti mezi obžalovanými v kauze údajného podvodného udělení licence jiným dvěma fotovoltaickým elektrárnám, Saša-Sun a Zdeněk-Sun, patřícím opět rodině Zemků.

Obě elektrárny získaly od Energetického regulačního úřadu (ERÚ) licenci v poslední den roku 2010, díky čemuž budou v příštích dvaceti letech dostávat výrazně vyšší částky než elektrárny postavené až po 1. lednu 2011. Řádově jde přitom o miliardy korun.

Kvůli kauze elektráren patřících Zemkově rodině sedí mezi obžalovanými i sama šéfka ERÚ Alena Vitásková a další bývalí zaměstnanci tohoto státního úřadu. Sám miliardář Zemek obviněný není.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám