Hlavní obsah

Náchodsko zřejmě obchází žhář, v noci shořel sklad za šest miliónů

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náchod
Aktualizováno

Žhář zřejmě obchází Náchodskem, konkrétněji okolím České Skalice. Policie tam jenom za posledního půldruhého měsíce vyšetřuje sérii čtyř požárů uskladněné slámy. Naposledy zasahovali v noci na pondělí při požáru ve Slavětíně nad Metují.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Požár slámy způsobil škodu za šest miliónů korun.

Článek

„Požáry podobného typu, kdy přibližně ve stejném čase shoří uskladněná sláma, trvají s kratšími nebo delšími přestávkami možná poslední dva roky. Podle nás nejde o náhodu, to by, zvlášť po poslední sérii, bylo trochu moc náhod najednou. Patrně to dělá jedna osoba,“ shodli se družstevníci z Žernova na Českoskalicku, jimž říjnový požár skladu slámy u Kramolny nad Náchodem způsobil mnohamiliónovou škodu.

Stoh soukromému zemědělci zakrátko shořel také kousek odtud u Červené Hory. „Zjišťujeme souvislosti mezi jednotlivými požáry. Prověřujeme i alternativu možného žhářství. Zvlášť když poslední čtveřice těchto požárů byla v okruhu zhruba dvaceti kilometrů. Mohlo ale zrovna tak jít o nedbalost,“ informovala mluvčí královéhradecké krajské policie Ivana Ježková.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Požár slámy způsobil škodu za šest miliónů korun.

Stoh na Náchodsku naposledy vzplál v noci na pondělí ve Slavětíně nad Metují. Požár hasiči zaregistrovali v neděli o půl sedmé večer.  Na místo vyrazila čtveřice hasičských sborů.

Třetí stupeň poplachu 

Stoh o rozměrech osmdesát krát deset metrů už byl v plamenech. Zář ohně byla viditelná na kilometry daleko. „Kvůli rozsahu požáru musel být vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu,“ přiblížila krajská mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Žahourková.

„Účinným a rychlým zásahem se podařilo zabránit rozšíření plamenů na kravín se zvířaty i skladovací halu,“ dodala Žahourková.

Stoh museli hasiči postupně rozebírat a dohašovat. Požár se podařilo lokalizovat v pondělí ráno. Zemědělcům vznikla škoda odhadnutá na šest miliónů korun.

„Na místě zůstali hasiči a vyšetřovatelé, kteří budou zjišťovat příčinu vzniku požáru,“ uzavřela Žahourková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám