Hlavní obsah

Za vraždu kvůli několika stovkám soud vyměřil 10 let vězení

– Liberec • Aktualizováno
Právo, Jaroslav Švehla

Deset let vězení vyměřil v pátek Krajský soud v Liberci teprve dvacetiletému Ondřeji Šináglovi za vraždu, kterou spáchal vloni na hřbitově v Doksech na Českolipsku. Po hádce bodl kuchyňským nožem 21letého mladíka, ten na následky zranění na místě zemřel. Vraždu odstartoval spor kvůli dluhu 800 korun. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Ondřej Šinágl si vyslechl 10letý trestVideo: Jaroslav Švehla, Právo

 
Článek

„Obžalovaný není prvoplánový agresor. Byl to situační konflikt,“ vysvětlila předsedkyně soudního senátu Eva Drahotová trest na dolní hranici trestní sazby.

Podle obžaloby zabitý mladík jako prostředník vymáhal pro svého známého peníze, které mu Šinágl dlužil. Ten si 2000 korun vypůjčil pro kamarádku údajně na zaplacení potratu. Šinágl splatil jen polovinu, po výhrůžkách potom dalších 200 korun, ke splacení zbývající částky už nedošlo.

Vloni 23. července se oba mladíci sešli na domluvené schůzce, která skončila tragédií. Šinágl tvrdí, že si ze strachu s sebou vzal kuchyňský nůž, který po inkasované ráně do hlavy vytáhl a napřáhl s ním před sebe. Dvaceticentimetrová čepel druhému mladíkovi přeťala žebro, zasáhla srdce a část plíce.

„Bylo to hlavně proto, že jsem měl strach. Člověk nepřemýšlí nad tím, co se může stát,“ zdůvodnil Šinágl, proč si na schůzku vzal tak velký nůž.

Zaplatí 670 tisíc

Za svůj čin se omluvil a lituje ho. Šinágl musí podle rozhodnutí soudu zaplatit rodině zemřelého přes 670 tisíc korun. S požadavkem na dalších 14 miliónů korun za nemajetkovou újmu se rodina musí obrátit na civilní soud.

„Byla to naprosto nepřiměřená obrana. Nelze to kvalifikovat jinak než zločin vraždy,“ prohlásila státní zástupkyně Petra Žílová, která obžalovanému navrhovala desetiletý trest.

Obhajoba chtěla čin kvalifikovat jako zabití a snažila se soud přesvědčit, že se zasažený mladík na čepel mohl napíchnout, když chtěl v útoku pokračovat.

Šináglův právní zástupce požadoval i vypracování znaleckého posudku v oboru forenzní biomechaniky, který by mohl přesně ukázat pohyb obou mladíků v osudný moment. Soud však jeho žádost zamítl a opřel se o znalecké posudky z oboru soudního lékařství, podle kterých bylo bodnutí vedené značnou silou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám