Hlavní obsah

Žalobkyně poslala k soudu chovatele psů, kteří málem rozsápali malého chlapce

Právo, Patrik Biskup
Klatovy

Klatovská státní zástupkyně Libuše Jakubcová podala tento týden obžalobu na jednašedesátiletého chovatele psů z Janovic nad Úhlavou, kterému v srpnu utekli dva ohaři a málem rozsápali šestiletého chlapce. Zvířata se na malého Tadeáše vrhla a z těla mu vytrhala doslova kusy tkáně. Zahnat se je podařilo až přivolaným policistům za použití pistole.

Foto: Jan Švábek, Právo

Místo, kde psi napadli chlapce

Článek

Za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti hrozí Václavu K. až dvouleté vězení. Podle obžaloby nedostatečně zajistil kovové kotce, ze kterých psi utekli a následně přeskočili plot zahrady. Dítě napadli na cestě ke hřbitovu.

Z lékařské zprávy vyplývá, že chlapec měl téměř po celém těle strženou kůži, hluboké tržné rány a dokonce mu psi ukousli i část stehenního svalu. V nemocnici strávil několik měsíců a ještě ho čekají plastické operace.

Nejedná se o psy agresivní, navíc jsou vycvičeni. Nevím jak, ale dostali se z kotců a přeskočili plot.
chovatel

Klíčovým svědkem tragédie je 13letá Erika, která si společně s Tadeášem a další dívkou na místě hrála. „U kostela jsem si všimla pobíhajícího psa, který štěkal a byl rozzuřený. Běžel za mnou a roztrhal mi tepláky. Malé děti se bály, popadla jsem proto Zdeničku do náruče a Tadeáše táhla za sebou,“ vypovídala na policii školačka.

Zaplatil stovky tisíc

Když se prý zase ohlédla, viděla už dva psy. „Proto jsem rychle přehodila Zdenu přes plot do nějaké zahrady, sama jsem vylezla na plot a snažila se za sebou vytáhnout i Tadeáše. Psi jej ale tahali za tepláky zpátky, neměla jsem sílu ho udržet. Tadeáše pak vlekli po zemi, kousali ho a táhli směrem ke kostelu,“ popisovala dívka celé drama. Po chvíli zaslechla ránu a viděla policisty, jak jdou Tadeášovi na pomoc.

Německý ohař na Klatovsku pokousal šestiletého chlapceVideo: Právo

Majitel psů u výslechu uvedl, že drátosrsté ohaře chová více než 40 let a nikdy s nimi neměl problém. „Nejedná se o psy agresivní, navíc jsou vycvičeni. Nevím jak, ale dostali se z kotců a přeskočili plot. To uměli, vždy však šli jen po ostatních psech. Na tom klučinovi museli cítit jiného (psa – pozn. red.),“ řekl chovatel krátce po tragédii.

Jeho obhájce Rostislav Netrval podal státní zástupkyni návrh, aby trestní stíhání podmíněně zastavila s tím, že obviněný muž se s rodiči pokousaného chlapce dohodl na vyplacení odškodného v řádu stovek tisíc korun a je i připraven uhradit zdravotní pojišťovně náklady na léčení.

„Zatím nebyly splněny všechny zákonné podmínky pro podmíněné zastavení trestního stíhání, proto jsem podala obžalobu,“ reagovala Jakubcová. Podle informací Práva je zádrhel v tom, že dohodu o odškodnění musí ještě schválit opatrovnický soud, neboť je majetkovým zásahem do práv nezletilého. Trestní stíhání může pak podmíněně zastavit soud.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám