Hlavní obsah

Že by klatovský primář kvůli nemoci nevěděl, jak dětem ubližuje? Žalobci se to nezdá

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Plzeňský žalobce Jakub Kubias chce nechat doplnit znalecký posudek ke zdravotním následkům, které dětem způsobil nešetrnými zákroky psychicky nemocný exprimář klatovské nemocnice Jiří Havránek (42). Případ před měsícem znovu otevřelo státní zastupitelství, když zrušilo rozhodnutí policie o odložení věci pro Havránkovu nepříčetnost související s jeho bipolární afektivní poruchou.

Foto: Libor Sojka, ČTK

Klatovská nemocnice

Článek

„Vyslechneme znalce z oboru pediatrie, aby nám posudek doplnil a upřesnil některé věci, které jsou důležité z hlediska právního posouzení celého případu,“ řekl v pátek Právu Kubias, který dohlíží nad vyšetřováním. Podle něho trestní stíhání konkrétní osoby zatím zahájeno nebylo. „Případ je stále v prověřování,“ dodal státní zástupce.

Znalci: Ubližoval, ale nevěděl o tom

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ze spisu vyplývá, že Havránek neadekvátními až téměř sadistickými zákroky ublížil nejméně deseti dětem, z nichž některé na následky zranění málem zemřely. Jednalo se zejména o mnohočetné vpichy do žil. Podle znaleckých posudků takto mimořádnou vystupňovanou a prodlužovanou bolestí hraničící s mučivými útrapami děti velmi trpěly.

Druhým dechem ale znalci dodali, že Havránek své počínání nemohl ovládat a nerozpoznával ani jeho škodlivost, neboť trpí bipolární afektivní poruchou, což je vážná duševní choroba dříve známá pod označením maniodepresivní psychóza.

Žalobce: Jak o tom mohl nevědět?

A právě ta část znaleckého posudku, podle které měl Havránek zcela vymizelé i rozpoznávací schopnosti, se státnímu zastupitelství nejspíš nelíbila. Je zřejmě přesvědčeno, že Havránek jednal minimálně v nepřímém úmyslu, to znamená, že jako lékař s vysokoškolským vzděláním si musel být vědom toho, že zákroky, které praktikoval, mohou vést ke způsobeným následkům.

Proto také rozhodnutí policie o odložení případu jako přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti žalobci zrušili s tím, že jednání lékaře může být posouzeno jako úmyslně způsobená těžká újma na zdraví.

Bipolární afektivní porucha (B. A. P.)

Závažná mentální porucha, která se projevuje prudkým střídáním nálad, které oscilují mezi fází manické psychózy (mánie) a těžké tzv. bipolární deprese.

manické fázi postižený jedná impulsivně, vystupuje sebevědomě a má sklon provádění nepromyšlených, nezřídka destruktivních činů.

depresivní fázi je postižený skleslý a podrážděný, bez schopnosti prožívat radost a s pocitem vlastní bezvýznamnosti. Jeho jednání může být agresivní, a to jak vůči okolí, tak vůči vlastní osobě.

Nemocní občas zažívají příznaky obou fází zároveň, jindy je jejich střídání nevyzpytatelné. Někdy na sebe fáze přímo navazují, jindy se může vyskytnout remise, tedy období bez příznaků.

Bipolární afektivní poruchou (dříve nazývanou maniodepresivní psychóza) trpí zhruba 1 procento populace. Příčiny jejího vzniku nejsou dosud objasněny.

„Odložení věci zatím nebylo důvodné, neboť nebyly opatřeny a náležitě zhodnoceny všechny důkazy,“  uvedla už dříve šéfka klatovského státního zastupitelství Jiřina Vítovcová a případ postoupila Krajskému státnímu zastupitelství s ohledem na možnou přísnější právní kvalifikaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Nepříčetný primář mučil dětské pacienty

Představte si, že svěříte nemocné dítě lékaři a on vám ho s klidem vrátí polomrtvé s tím, že se mu zákrok nepovedl. Tohle není žádný scénář filmového dramatu,...

Výběr článků

Načítám