Hlavní obsah

Podvodník jde na osmnáct let do vězení za plánování vraždy

Novinky, bad
Praha

Padesátiletý Václav Špaček se po zdlouhavých soudních průtazích nakonec ocitne ve vězení za plánování vraždy svého komplice, kterého chtěl nechat zabít, protože proti němu svědčil. O výši trestu rozhodl v pátek pražský městský soud, jenž poslal Špačka souhrnným trestem na 18 let do vězení se zvýšenou ostrahou. Rozsudek ale ještě není pravomocný, Špaček si ponechal lhůtu na odvolání.

Foto: Josef Koukal/MMS, Právo

Václav Špaček u soudu

Článek

Páteční jednání se týkalo pouze výše trestu, o vině nebylo pochyb. „Přihlédli jsme k tomu, že trestné činnosti, za kterou mu byl udělen nyní trest, se dopustil během pobytu ve vazbě za jinou trestnou činnost. Není důvod, proč bychom měli udělit trest pod zákonnou trestnou hranicí. Souhrnný trest je ukládán jak za přípravu vraždy, tak za majetkovou trestnou činnost,” zdůvodnila verdikt předsedkyně soudu Silvie Slepičková. Trestní sazba za vraždu se pohybuje mezi 15 a 20 lety.

Přetahovaná mezi instancemi

Vrchní soud sice v červnu rozsudek zrušil, ale pouze částečně. Pražský městský soud se sice důsledně řídil pokyny Vrchního soudu, doplnil důkazy o psychologický posudek obžalovaného a dospěl ke správným závěrům o jeho vině.

Případ se ale opět vrátil na městský soud, kde musel počkat, až předchozí rozsudek o podvodu od Krajského soudu v Praze nabyde právní moci. „Při ukládání souhrnného trestu musí být dřívější rozsudek pravomocný,“ vysvětlila rozhodnutí předsedkyně Vrchního soudu Maternová.

Slepičková s tím sice nesouhlasila, musela ale jednat podle rozhodnutí nadřazeného soudu. „S rozhodnutím Vrchního soudu se neztotožňuji, musím ale respektovat jeho právní názor,” uvedla Slepičková s tím, že Vrchní soud mohl zvolit jiný způsob jak rozhodnout o souhrnném trestu.

Svědka chtěl „uklidit”

Šestkrát trestaný zloděj a podvodník Špaček se pokoušel objednat z vazební věznice v pražské Ruzyni, kde je kvůli obvinění z rozsáhlého podvodu, vraždu svého komplice. Jeho spolupracovník Robert Hubáček, který v případu figuruje jako bílý kůň, začal totiž při vyšetřování podvodu spolupracovat s policií. Špaček chtěl předejít tomu, aby muž proti němu svědčil.

Přesvědčoval svoji družku Věru Bařtipánovou přímo vězení, kam za ním chodila na návštěvy, aby zařídila Hubáčkovu vraždu. Netušil ale, že jsou hovory nahrávány. Několikrát na ni naléhal, aby Hubáčka nechala „uklidit“, „ztratit“ nebo rovnou „zlikvidovat“. K ničemu ale nedošlo.

Už třetí projednání případu

Jednalo se už o třetí zasedání městského soudu v tomto případě. Napoprvé senát soudu Špačkovi uvěřil, že nikoho vraždit nechtěl a viny ho zprostil. Na základě odvolání státního zastupitelství ale Vrchní soud zprošťující verdikt zrušil a vrátil zpět k novému projednání. Městský soud na pokyn Vrchního zvážil důležité souvislosti mezi důkazy a vyměřil Špačkovi nový, patnáctiletý trest.

Reklama

Související články

Podvodník měl z vazby plánovat vraždu svědka

Obžalobě z přípravy vraždy čelí u Městského soudu v Praze 52letý invalidní důchodce Václav Špaček. Muž, který je v dalších dvou případech stíhán pro podvody,...

Výběr článků

Načítám