Hlavní obsah

Strážník, který na přechodu autem zabil chodce, odmítl u soudu vypovídat

– Kladno

Ve čtvrtek začal soud se strážníkem, který v květnu v Kladně služebním vozem smrtelně zranil chodce. Obžalovaný u soudu vyjádřil lítost, ale vypovídat odmítl. Soudce vyslechl i jeho spolujezdce - velitele vozu a svědky nehody, řidiče, který chodce na přechodu pouštěl, a chodce, kteří vystoupili z autobusu.

Foto: policejnidenik.cz

Auto strážníků srazilo chodce na osvětleném přechodu.

Článek

Auto Městské policie v Kladně srazilo 27. května chodce, který vstoupil na osvětleném přechodu do vozovky, když strážníci jeli ke rvačce čtyř lidí se zapnutým majákem. [celá zpráva] "Zvukovou sirénu jsme nepustili, protože bylo po 22. hodině a nebyl skoro žádný provoz," vypověděl strážníkův spolujezdec.

Povinnost houkat podle zákona vozidla strážníků nemají. Muž byl na místě mrtvý. Líčení bylo odročeno, protože se nedostavil soudní znalec z oboru doprava. "Potřebujeme se ho zeptat na několik věcí, abychom věděli, jak ta situace vypadala. A ještě jsem znalce žádal, aby znalecký posudek doplnil grafickou analýzou nehody," uvedl soudce Roman Lada.

Rozsudek v listopadu 

Skupinka několika lidí ten večer přecházela silnici, podle výpovědi svědka, ale nešli všichni najednou vedle sebe. Svědek také potvrdil, že auto strážníků brzdilo a snažilo se střetu vyhnout. Výhled mohl chodcům zakrýt autobus, který odjížděl od přechodu.

Při tragické nehodě zemřel jednatřicetiletý muž z Kladna, který přechod přecházel jako první. Čtyřiatřicetiletý řidič vozu strážníků Lukáš Slanec ani chodec nebyli pod vlivem alkoholu. Slanec začal u strážníků pracovat před deseti lety. U soudu zazněl i pracovní posudek obžalovaného, kde byl přepis komunikace hlídky s operačním střediskem a výpis z karty řidiče, kde neměl zaznamenány žádné přestupky.

Strážník je obžalován z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti. Hrozí mu až šest let vězení. Hlavní líčení bylo odročeno na 13. listopadu, kdy by podle soudce Lady mohl zaznít rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám