Hlavní obsah

Mladík měl kojenci způsobit 14 zlomenin. Dítě narazilo do dveří, tvrdí

Zlín

Pět až 12 let vězení hrozí jednadvacetiletému Petru Tobolákovi z Přerovska za týrání ani ne čtyřměsíčního dítěte jeho družky. Chlapce hlídal v bytě v Kroměříži a podle obžaloby se na kojenci dopouštěl násilí. Dítě bylo podle znalce ohroženo na životě, který mu zachránili lékaři. Tobolák vinu odmítá.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Státní zástupce Leo Foltýn podal na muže obžalobu pro těžké ublížení na zdraví a týrání svěřené osoby. Podle něj Tobolák v době od 21. února do 3. března loňského roku dítěti způsobil vážná zranění, z nichž nejzávažnější bylo poranění hlavy a nitrolební krevní výron pod tvrdou plenu mozkovou.

"Pokud by toto zranění nebylo ošetřeno operačním zákrokem, do 24 až 48 hodin by chlapce ohrozilo na životě," uvedl ve středu u soudu chirurg a traumatolog Václav Kameníček.

Podle znalce mělo dítě navíc 14 zlomených kostí – šlo o sériové zlomeniny žeber a všech končetin. Utrpělo i zranění oční sítnice se zakrvácením.

Dítě se prý bouchlo o lustr 

Tobolák vinu odmítá. Hájí se tím, že zranění hlavy chlapec utrpěl při vyndávání z postýlky, když zavadil hlavičkou o stínítko lustru. Další zranění obžalovaný vysvětlil tak, že šel s dítětem v náručí do vedlejší místnosti a chlapeček se bouchl o zárubně dveří.

Znalec jeho tvrzení vyloučil. Podle něj zranění způsobil velmi silný úder tupým předmětem, například sevřenou pěstí či opakovanými nárazy na tvrdou podložku nebo předmět. Čtrnáct zlomenin u tak malého dítěte označil Kameníček za raritní. "V tomto věku se s tím setkáváme zřídka," doplnil.

Matka byla na diskotéce

Zlomeniny se podle Kameníčka u malého dítěte hojí velmi rychle. Chlapec přesto trpěl bolestmi. "Dítě ji vnímá stejně jako dospělý. Projevuje to například křikem nebo uhýbá zraněnou nožičkou před dotykem," popsal Kameníček.

Vzhledem k nízkému věku dítěte nelze říci, zda bude mít trvalé následky. Chlapec se dostal do nemocnice na začátku března, kdy ho Tobolák hlídal naposledy. Matka dítěte šla na diskotéku a vrátila se nad ránem. Až druhý den zjistila, že chlapec je bledý, třese se a má horečku. Syna proto odvezla do nemocnice.

Hlavní líčení pokračuje 26. listopadu, kdy by mohl být vynesen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám