Hlavní obsah

Exšéf brněnských strážníků dostal podmínku za zahlazování pokut

– Brno • Aktualizováno

Bývalého ředitele brněnských strážníků Jaroslava Přikryla odsoudil Městský soud v Brně k 18 měsícům vězení s podmíněným odkladem na 30 měsíců. Trest si odpyká za zahlazování dopravních přestupků svým známým. Mimo jiné musí zaplatit pokutu v hodnotě 120 tisíc korun a nesmí tři roky pracovat u městské policie. Byl obžalován kvůli zneužití pravomoci úřední osoby.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Bývalý šéf brněnských strážníků Jaroslav Přikryl

Článek

Soud potvrdil, že zhruba u deseti dopravních přestupků dal Přikryl pokyn svým podřízeným, aby je řešili nikoli pokutou, ale domluvou. Obžaloba původně uváděla, že takových případů bylo 31. Bývalý ředitel tvrdí, že šlo o mimořádné případy, přičemž po svých podřízených chtěl pouze to, aby je důkladněji a citlivěji projednali. Soud uznal, že verdikt je zatím nepravomocný.

Bývalý šéf brněnských strážníků při minulých jednáních zdůraznil, že šlo o sporné přestupky. Třeba v jednom případě byl přestupek řešen domluvou u ženy, která špatně parkovala, když vezla příbuznou do porodnice. Případy, u nichž obžaloba vytýká Přikrylovi pochybení, se týkají řidičů, kteří si u něj coby u ředitele stěžovali na příliš tvrdý postup strážníků.

Předal osobní data lidí žalobcům

Přikrylova kauza souvisí s několika dalšími. V září 2012 dal soud pokutu 30 tisíc korun tehdejšímu náměstkovi ředitele brněnské městské policie Milanu Šimonovi za to, že zahladil své známé dopravní přestupek. Šimon s verdiktem nesouhlasí. Uvedl, že šlo o komplot, za kterým stojí jeho někdejší nadřízený Přikryl.

Následně byl i Přikryl obviněn z toho, že také on takto postupoval. Přikryl se pak pokusil dokázat, že nepostupoval nestandardně. Nechal proto vytáhnout ze systému strážníků přestupky, které byly řešeny původně pokutou a byly změněny na domluvu.

Tím, že předal 119 spisů s osobními daty lidí státnímu zastupitelství, si vysloužil další stíhání pro neoprávněné nakládání s citlivými informacemi. Soud jej za to potrestal 15 měsíci vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Následně byl odvolán z místa ředitele brněnské městské policie a musel od strážníků odejít. Nejvyšší soud ale tento verdikt zrušil a nařídil městskému, aby se kauzou zabýval znovu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám