Hlavní obsah

Před lety zavraždil manželku, nyní stanul před soudem kvůli zastřelení matky

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Případ Leopolda Ťuky (59) ze Štarnova na Olomoucku, který čelí obžalobě z vraždy své matky (80), začal ve středu rozplétat senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě. Obžalovaný, který byl v minulosti odsouzen za vraždu manželky, u soudu detailně popisoval, co se v den vraždy stalo.

Foto: Petr Marek, Právo

Leopold Ťuka u olomouckého krajského soudu

Článek

Hrůzný čin se měl podle obžaloby odehrát ve Štarnově loni 2. listopadu. Podle obžaloby Ťuka notně posílený alkoholem na matku zaútočil poté, co mu vyčítala jeho nevhodné chování. Ve chvíli, kdy k němu byla otočena bokem, jí nelegálně drženou pistolí ráže 9 milimetrů prostřelil hlavu. Žena zraněním na místě podlehla.

Střílet jsem ale nechtěl. Nějak jsem asi drbl do kohoutku
obžalovaný

Obžalovaný v přípravném řízení několikrát změnil výpověď. Nejprve se ke všemu doznal s tím, že ho k tomu přiměli policisté. „Chtěli mít klid a já také. Nasměrovali mě určitým směrem a já se toho držel. V té době jsem ale vůbec nevěděl, jak se neštěstí událo. Na druhý den v hospodě, než mě tam zadrželi, jsem totiž dostal masáž. Zřejmě jsem měl otřes mozku. Probral jsem se až v době, kdy už tam byli policajti. Kdo mě zbil, však nevím. Postupně jsem si ale začal vzpomínat, přicházely útržky, já si je spojoval a někdy na začátku loňského července jsem si vše dal dohromady,“ vypověděl Ťuka.

Nakonec u KS, byť hovořil rozporuplně, přiznal, že matku zabil, zdůraznil však, že neúmyslně. „Ten den jsem byl na fotbale, kde jsem vypil pleskačku slivovice. Poté jsem byl v hospodě na pivu. Po návratu, určitě to bylo po třiadvacáté hodině, jsem šel na záchod. Jak jsem tam trůnil, slyšel jsem bouchání sklenic, hrnků, zkrátka rámus,” vylíčil u soudu obžalovaný.

Zabil manželku

„Chytl jsem pistoli, kterou jsem měl ve skříňce v předsíni, věděl jsem, že je nabitá, ale také zajištěná, a šel jsem se podívat do kuchyně, co tam je. Byl tam stín, já se lekl, pistole šla nahoru, vyšla rána, ani nevím jak, pak jsem uviděl matku, jak leží v kaluži krve, a hned mi bylo jasné, že je zle. Střílet jsem ale nechtěl. Nějak jsem asi drbl do kohoutku,“ tvrdil Ťuka, který byl v minulosti kvůli násilí na matce několikrát policií vyšetřován.

Jak ale došlo k odjištění pistole, vysvětlit nedokázal. Nabitou ji měl prý proto, že se bál cikánů. „Myslím, že čtyřikrát jsem je načapal, jak u mě kradou,“ konstatoval a dodal, že zbraň stejně jako další dvě – kulovnice a malorážka – a střelivo, které u něj policisté našli, patřily jeho zesnulému otci, jenž býval myslivcem.

Muž byl za stejný trestný čin odsouzen už v roce 1987. Tehdy usmrtil nožem svoji manželku, za což vyfasoval 12,5 roku. Z výkonu tohoto trestu byl podmíněně propuštěn 24. května 1995.

Jednání bude pokračovat ve čtvrtek i pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám