Hlavní obsah

Janouškovi se krátí pobyt na svobodě

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslední dny dělí podnikatele Romana Janouška (46) od chvíle, kdy ho bude moci Městský soud v Praze kdykoli vyzvat k nástupu do vězení. Soudce Tomáš Kubovec má mít v pátek na stole písemné vyhotovení pravomocného rozsudku Vrchního soudu v Praze, který v polovině září odsoudil Janouška k nepodmíněnému trestu v délce 4,5 roku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Janoušek u Vrchního soudu v Praze

Článek

Soudkyně Jaroslava Maternová si na písemné vyhotovení rozsudku vyžádala už druhé prodloužení zákonné lhůty s tím, že byla zavalena prací na jiných případech. Původní dvacetidenní lhůta jí vypršela začátkem minulého týdne, první týdenní prodloužení dnes.

„Rozsudek bude vyhotoven a odeslán tak, aby ho městský soud měl k dispozici v pátek,“ řekl Právu mluvčí vrchního soudu Jan Fořt.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prvoinstanční soud pak musí písemnou verzi rozsudku rozeslat účastníkům, což však v éře datových schránek lze učinit obratem. Výzvy k nástupu trestu by se tak Janoušek mohl teoreticky dočkat už příští týden.

Že je někdo nemocný, neznamená to automaticky, že nemůže nastoupit výkon trestu.
Janouškův advokát

Jedinou možností, jak cestu do vězení oddálit, tak pro lobbistu zůstává přesvědčit soud, že není výkonu trestu schopen ze zdravotních důvodů. Začátkem loňského roku totiž Janoušek podstoupil operaci hlavy kvůli tehdy rok starému úrazu.

Nenastoupí ze zdravotních důvodů?

Subdurální hematom (krevní výron v lebeční dutině) byl prý následkem úrazu a lékaři museli Janouškovi dokonce dočasně vyjmout část lebeční kosti, než se otok vstřebal. Začátkem října byl podnikatel několik dní hospitalizován ve vrchlabské Česko-německé horské nemocnici Krkonoše. Podle informací Práva i tato hospitalizace souvisela s někdejším úrazem.

Odvolací soud v září 2014 zpřísnil Romanu Janouškovi trestVideo: Novinky

Zda o odklad ze zdravotních důvodů požádá, zatím Janouškův obhájce Vít Široký nepotvrdil. „Nemám k dispozici zdravotnickou dokumentaci, takže k tomu zatím nemohu nic říci. Až ji budu mít, nechám nějakého lékaře posoudit, zda výkonu trestu schopen je, nebo není,“ řekl Právu advokát.

„Že je někdo nemocný, neznamená to automaticky, že nemůže nastoupit výkon trestu. Posoudit to však musí odborník a rozhodne samozřejmě soud,“ podotkl Široký.

Až Janoušek obdrží výstupní zprávu lékařů z hospitalizace ve Vrchlabí, předloží ji podle svého obhájce k posouzení lékařům z Ústřední vojenské nemocnice v Praze, kde byl původně operován, aby posoudili, zda jeho potíže mají souvislost s někdejším úrazem.

Janoušek byl letos 16. září Vrchním soudem v Praze pravomocně odsouzen na čtyři a půl roku do vězení za úmyslné sražení ženy autem v březnu 2012. Sedm let nesmí řídit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám