Hlavní obsah

Tři nebo čtyři rychlé výstřely za sebou, popsal svědek vraždu Housky

– Ústí nad Labem • Aktualizováno
Právo, ČTK, koc

Hlavní líčení v kauze vraždy kontroverzního podnikatele a vlivného člena ČSSD Romana Housky pokračuje u ústeckého krajského soudu. Houskův soused Pavel Polák v pondělí dosvědčil, že střelba byla velmi rychlá. Právě on po vraždě společně s Houskovou partnerkou, náměstkyní hejtmana Janou Vaňhovou volal policii.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Michal Krnáč v jednací síni ústeckého krajského soudu

Článek

Sousedi přičítali zvuky od Houskova domu odpalování pyrotechniky. „Slyšela jsem petardy, připomínalo mi to petardy. Myslela jsem si, že pan Houska zase střílí. On rád občas střílel vánoční rakety,“ řekla Houskova sousedka Dana Poláková.

Teď přičítá zvuk paralyzéru. „Vyzkoušela jsem paralyzér a byl to stejný, praskavý zvuk,“ doplnila Poláková.

Zahlédl jsem obrysy, vypadalo to jako lidské tělo. Pak jsme volali policii.
svědek

Když se její manžel šel podívat ven, slyšel střelbu. „Zdálo se mi to jako krátká zbraň. Byly to tři nebo čtyři rány rychle za sebou, nebylo to tak, že by mezi střelami byla prodleva,“ doplnil Polák.

U domu nikoho neviděl.  Nic jsem neviděl, nic nejelo, nikdo nešel,“ doplnil Polák. Obžalovaného Michala Krnáče nepoznal. „Nikdy jsem ho neviděl,“ dodal Polák.

Obžalovaný z vraždy Housky přichází k souduVideo: Karel Otcovský, Právo

Tělo našel Houskův známý, spolumajitel stavební společnosti RRR Vlastimil Rindoš, který s ním měl domluvenou schůzku. V domě se podle něj svítilo. Čidlo rozsvítilo i okolí garáže. „Viděl jsem něco, co vypadalo jako tělo přikryté plachtou. Zpanikařil jsem. Zkoušel jsem Romanovi volat, ale nezvedal to,“ vypověděl Rindoš s tím, že pak se snažil kontaktovat Vaňhovou.

Ani ta telefon nezvedala, volal proto tehdejšímu náměstkovi chomutovského primátora Martinu Kloudovi. „Řekl jsem mu, co se děje, a jel jsem k magistrátu. Tam jsem to Janě (Vaňhové – pozn. red.) řekl,“ doplnil Rindoš.

Vaňhová přišla kolem 19. hod. k sousedům s tím, že jsou otevřené dveře do garáže.  „Viděli jsme na zemi krabičku, která červeně blikala. Zahlédl jsem také obrysy, vypadalo to jako lidské tělo. Pak jsme volali policii,“ řekl Polák.

Rozsudek tento týden

Soud má v tomto týdnu v plánu výpovědi svědků a znalců, ve středu by měla před soudem vypovídat Houskova partnerka, bývalá hejtmanka a současná náměstkyně hejtmana Jana Vaňhová.

Svědčit by měl i spolumajitel stavební firmy RRR Vlastimil Rindoš, který Houskovo tělo našel. „Pokud ve věci nebudou další návrhy na dokazování, mohl by v pátek padnout rozsudek,“ uvedla mluvčí soudu Lenka Lasovská.

Policisté prohledávají okolí vilyVideo: Karel Otcovský, Právo

Krnáč podle obžaloby zastřelil Housku loni 18. listopadu před domem v Chomutově, kde tento politik žil s Vaňhovou. Podle žalobce se na vraždu připravoval. O Houskovi a Vaňhové si údajně zhruba půl roku zjišťoval informace. Krátce před činem si koupil elektrický paralyzér, kterým prý oběť omráčil. Housku pak čtyřikrát střelil a následně prohledal dům.

Krnáč se v přípravném řízení k vraždě přiznal, Housku prý zastřelil po vzájemné potyčce. Před soudem ale vypovídat odmítl. Jeho verzi vyvrátila rekonstrukce činu.

Obžaloba je postavená především na Krnáčově přiznání a na tom, že jeho DNA byla na paralyzéru, kterým podle obžaloby Housku omráčil. Podle ČTK šlo ale o takzvaný smíšený profil, což znamená, že nešlo jen o Krnáčovy stopy, ale i DNA jiné osoby. Nejasně vycházejí znalecké posudky. Na místě činu se našly skoro tři desítky pachových stop, ani jedna však nepatří Krnáčovi. Obdobné je to údajně s daktyloskopickými stopami. Krnáč na místě nezanechal otisky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám