Hlavní obsah

Týden zbytečného pátrání. Hledaná seniorka z Prahy ležela v nemocnici

Novinky, Ondřej Kořínek
Praha

Laxní přístup, byrokratické překážky. Tak by se dalo popsat zbytečně dlouhé pátrání po měsíc pohřešované 85leté seniorce. Akce pražských policistů mohla být podle zjištění Novinek o týden kratší, kdyby opakovaně nenaráželi na překážky, které zdržovaly vyšetřování. Kriminalisté pracovali i s variantou, že seniorku někdo zavraždil, ukázalo se ale, že putovala z jedné nemocnice do druhé.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Celý příběh se začal odehrávat 22. srpna, kdy žena odešla z domu na nákupy a přitom si odskočila k lékařce. Tu v ordinaci ale zastupovala jiná lékařka, která seniorku vyšetřila a následně poslala do nemocnice. Udělala o tom záznam, ovšem na tiskopis nepřítomné doktorky. Navíc ho zapomněla odeslat, a tak byl první problém na světě.

Důchodkyně odjela do jedné z pražských nemocnic přepravní sanitkou, hospitalizovali ji nejprve na jednotce intenzivní péče a poté na několik dní na lůžkovém oddělení. Nutno podotknout, že seniorku v té době nikdo nepostrádal, ani její syn, se kterým bydlela.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na policii se obrátili 24. září až sousedé a správce domu, kde žena bydlí. Rozjelo se obvyklé pátrání po příbuzných, nemocnicích atd. Dotaz přišel i do nemocnice, kde byla žena několik dní hospitalizována. Podle informací Novinek šlo o Nemocnici Na Františku. Konkrétně chtěli policisté vědět, zda tam seniorka byla někdy v období od 1. srpna do 24. září. Pracovník zkontroloval jenom poslední týden, a odpověď mužům zákona byla tudíž negativní.

Pomohlo až zveřejnění pátrání 

Jelikož policisté ženu nenašli, předali případ kriminalistům. Ti pokračovali v pátrání, prohledali byt, kde žena se synem bydlela. Pohybovali se tam jako na místě násilného trestného činu. Když vyčerpali všechny možnosti, obrátili se poslední zářijový den na veřejnost. [celá zpráva]

Na výzvu telefonicky reagovala zaměstnankyně Nemocnice Na Františku, která měla dojem, že pohřešovaná u nich byla na ošetření. Kriminalisté proto nemocnici opět navštívili. Zjistili, že pracovník kontroloval jenom týden, protože na další období neměl oprávnění a musel by se spojit s právním oddělením, které by ověřilo, zda pohřešovaná nebyla hospitalizována někdy v celém žádaném období. Databáze v právním oddělení najednou ukázala, že seniorka v nemocnici několik dní skutečně byla. Další pátrání je pak dovedlo do nemocnice s následnou péčí v Praze 9, kam ženu odvezli z nemocnice v Praze 1.

Jenže tam taky narazili. Po telefonu se odmítli zaměstnanci o čemkoliv bavit. Když detektivové dorazili přímo do léčebny, čekaly je další komplikace. Lékařka odmítla kriminalisty pustit za pohřešovanou pacientkou s tím, že to musí povolit ředitel, který v práci nebyl. Aby však pohřešovanou osobu mohli stáhnout z databáze, musí s ní hovořit.

Kriminalisté se k ženě nemohli dostat 

Po několika hodinách v nemocnici došla policistům trpělivost. „Detektivové použili své zákonné oprávnění a v postupu vůči nemocnici přitvrdili s tím, že věc nesnese odkladu. Se ženou na vozíku si pak promluvili a pátrání odvolali,“ vysvětlil Novinkám mluvčí policie Tomáš Hulan.

Kdyby v nemocnici dostali policisté informaci o hospitalizaci seniorky ihned, nedošlo by ke zbytečným průtahům. Kriminalisté by nemuseli šest dní zbytečně pátrat a zaměstnávat tím další osoby. „Kriminalisté zmizení prověřovali jako trestný čin zbavení osobní svobody, ale v úvahu mohl přicházet i jiný násilný čin. Technici hledali stopy krve, zápasu nebo jakékoliv jiné důkazy pro případ, že by se žena stala obětí trestného činu,“ doplnil Hulan.

Mluvčí Nemocnice Na Františku Vladimír Juřina v pátek sdělil, že neví, který z pracovníků na dotaz policistů odpovídal. Praxe podle něj byla taková, že kam policie zavolala, tam se snažil zaměstnanec odpovědět.

„Jednal jsem o celé záležitosti se zástupcem Policie ČR a domluvili jsme se pro příště, že podobné dotazy budou směřovány na určené kompetentní osoby, které jsou oprávněny tyto informace Policii ČR poskytnout,“ doplnil Juřina.

Redakce se pokoušela kontaktovat rovněž nemocnici s následnou péčí v Praze 9, na dotazy ale nikdo nereagoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám