Hlavní obsah

Matka útočnice ze Žďáru: Nikdy se s tím nesmířím, nechce se mi žít

Žena, která v úterý ve Žďáru nad Sázavou zabila jednoho studenta tamní obchodní akademie a další tři lidi zranila, byla obětí své schizofrenie, po propuštění z opavské léčebny byla citlivým, empatickým člověkem, řekla její matka. Jak se její 26letá dcera, která je z Ostravy, ocitla ve Žďáru, si nedovede vysvětlit.

Rozhovor s matkou obviněné z útoku ve ŽďáruVideo: TV Nova

 
Článek

„Baruška je nešťastný, nemocný člověk,“ prohlásila matka obviněné ženy v rozhovoru pro televizi Nova. „To, co se stalo, je hrozné, já sama se s tím nikdy nesmířím,“ řekla a chvíli nato ke svému psychickému stavu dodala: „Máte tendenci se zavřít v bytě a skoro nežít.“

Podle jejích slov byla její dcera, která je obviněna z vraždy a braní rukojmích, po propuštění z léčebny v Opavě úplně jiným člověkem.

„Já jsem byla tak šťastná, že ta situace z toho minulého... šla k lepšímu,“ řekla s tím, že měla pocit, že dcera v léčebně dozrála. „Měla jsem pocit, že je citlivá, empatická, najednou jsem z ní měla radost, že je úžasná, a najednou se stalo něco takového,“ vylíčila zdrcená matka s tím, že své dítě miluje a situace je pro ni zoufalou tragédií.

„Nechápu, kde se tam objevila, kde se tam vůbec vzala. Sama to nedovedu vysvětlit,“ řekla k tomu, proč si její dcera vybrala právě školu ve Žďáru nad Sázavou.

Její partner v úterý za rozhovor chtěl po redaktorovi deníku Právo sto tisíc korun. „Byl nazlobený, chtěl, aby nám lidé dali pokoj,“ hájila matka obviněné jeho jednání.

Opavští lékaři doporučili propuštění z ústavu

Obviněná žena už v květnu 2012 napadla vychovatelku, která bránila sedmiletou dívku v jídelně v Havířově. Po obvinění bylo její trestní stíhání zastaveno kvůli psychickému stavu.

Do února 2014 byla v psychiatrické léčebně, odkud ji soud propustil na doporučení opavských lékařů. Nyní se měla léčit ambulantně. V souvislosti s případem rezignoval ředitel opavské psychiatrické léčebny Ivan Drábek.

Soud ji poslal do vazby

K útoku ve žďárské střední škole obchodní došlo v úterý kolem 07.30. Pachatelka nejprve zaútočila na jednu studentku, kterou se 16letý chlapec rozhodl bránit. Na následky bodných zranění mladík zemřel. Následně se útočnice vrhla na druhou dívku, které pomohl vyjednavač, jenž se nechal vyměnit za rukojmí. Policista utrpěl zranění na hlavě ve chvíli, kdy ženu člen zásahové jednotky zneškodnil taserem. [celá zpráva]

Jihlavský soud ve středu rozhodl uvalit na ni vazbu. Hrozí jí 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám