Hlavní obsah

Útočnice si Žďár vybrala náhodou, když brouzdala po internetu. Školu si předem obhlédla

Právo, Novinky, Ondřej Kořínek, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žďár nad Sázavou
Aktualizováno

Policie ve čtvrtek dopoledne zveřejnila podrobnosti o útoku na žáky střední školy ve Žďáru nad Sázavou. Podle kriminalistů si schizofrenička vybrala město náhodou, když brouzdala po internetu. Útočila nejen replikou vojenského nože, ale také pepřovým sprejem.

Kriminalista popisuje útok ve střední školeVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Žena nám objasnila, že Žďár nad Sázavou si vybrala náhodou, když něco hledala na internetu. Uviděla tam toto město a rozhodla se, že tam pojede. Dopředu si náhodně vybrala střední školu obchodní,“ uvedl vedoucí obecné kriminality Pavel Kubiš. Potvrdila se tak informace, že k městu neměla žádný vztah.

Útočnice si podle jeho slov školu před samotným útokem obhlédla, aby zjistila, kde je vchod a jak to tam vypadá.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Miloš Zeman uctí památku ubodaného studenta ze Žďáru nad SázavouVideo: Česká televize ČT24

Kubiš rovněž prozradil, že pachatelka útočila replikou vojenského nože s délkou čepele 21 centimetrů. První dívku zranila na ruce, a když se jí zastal 16letý mladík, bodla ho do hrudníku. Za dívkou pak utíkala a stříkala po ní pepřovým sprejem.

Chtěla zastřelit

„Protože jí dívka utekla, chytila jinou, která zrovna procházela. Bodla ji nožem do břicha a odtáhla do šaten, kde jí následně pomohl vyjednavač, který se za ni vyměnil,“ řekl Kubiš.

Z vyšetřování a výpovědi svědků rovněž vyplynulo, že pachatelka po studentech chtěla, aby zavolali zásahovou jednotku a ta ji zastřelila.

Testy na přítomnost drog a dechová zkouška byly negativní. Znalci nyní budou zkoumat duševní stav ženy. „Dělá se to tak u všech takto závažných činů. Vyžádáme si i materiály ze severní Moravy,“ doplnil policista.

Vyjednavač přijel za 28 minut

„Tísňová volání od studentů začala přicházet na linku 155. My jsme je dostali přes linku 112 a od záchranářů,“ popsala krajská tisková mluvčí Dana Čírtková.

Na místě byli jako první policisté ze Žďáru nad Sázavou, po necelé půlhodině se dostavil policejní psycholog a následně přijela zásahovka z ostrahy Elektrárny Dukovany.

„V Jihlavě zásahovka není, krajské ředitelství ji má dislokovanou v Dukovanech a ta přijela na místo nejdřív,“ upřesnil Peňáz k organizaci akce. Jihlavská centrála využívá služeb zásahových jednotek z okolních krajů. „Kraj Vysočina je rozhlehlý,“ připomněl šéf kriminálky s tím, že si nemyslí, že by tato okolnost sehrála v případu nějakou roli.

„Všichni policisté nejsou vycvičeni na zásah při zadržení rukojmí. To by mohlo za daných okolností přinést zmatky,“ poznamenal Peňáz k organizaci postupu.

Policisté, kteří na místo přijeli první, podle něj museli v první řadě zmapovat situaci, což vyžaduje nějaký čas. Policejní vyjednavač dorazil na místo za 28 minut a ihned se ujal role. Podle Peňáze pobodané dívce jednoznačně zachránil život.

Zeman uctí památku v pátek

K útoku ve střední škole obchodní došlo v úterý kolem 07.30. Ve středu odpoledne byla 26letá schizofrenička obviněna z vraždy a braní rukojmí, za což jí hrozí až výjimečný trest. Večer ji soud poslal do vazby.

Mluvčí policie Dana Čírtková v úterý pozdě odpoledne potvrdila, že žena v květnu 2012 napadla také vychovatelku, která bránila sedmiletou dívku v jídelně v Havířově. Po obvinění bylo její trestní stíhání zastaveno kvůli psychickému stavu. Do února 2014 byla v psychiatrické léčebně, odkud ji soud propustil na doporučení opavských lékařů. Nyní se měla léčit ambulantně. Postup léčebny a soudů dal prověřit předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Nevlastní otec útočnice ze Žďáru si říká o 100 tisíc korunVideo: Právo

V souvislosti s případem rezignoval ředitel opavské psychiatrické léčebny Ivan Drábek. Prezident Miloš Zeman ve středu sdělil, že v pátek uctí památku zabitého chlapce přímo ve Žďáru nad Sázavou. Zároveň řekl, že by mladíka mohl příští rok vyznamenat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám