Hlavní obsah

Za znásilnění spoluvězně dostali zlodějíčci sedm a šest let

– Ostrava
Novinky, hon

Případ znásilňování mezi odsouzenými v ostravské heřmanické věznici uzavřel ve čtvrtek Krajský soud v Ostravě. Devatenáctiletého Josefa Mišalka a stejně starého Reného Girgu poslal za znásilnění tehdy sedmnáctiletého spoluvězně na sedm a šest let znovu za mříže. Oba jsou v současnosti na svobodě a soud vynesl verdikt v jejich nepřítomnosti.

Foto: Novinky/Právo

Ilustrační foto

Článek

Případ se začal vyšetřovat poté, co poškozený celou věc oznámil dozorcům. Obžalovaní po celou dobu jakékoliv násilí odmítali a před soudem nevypovídali. Soud ale dospěl k závěru, že výpověď poškozeného je naprosto věrohodná, byť jde o osobu několikrát soudně trestanou, která byla mezitím z vězení propuštěna a nyní si opět odpykává trest za krádeže.

„Soud nemá důvodné pochybnosti o tom, že se skutek stal tak, jak je popsáno v obžalobě,“ uvedl soudce Miroslav Mucha. Proti obžalovaným stála nejen výpověď poškozeného, ale i řada dalších střípků, které vytvořily ucelenou dějovou mozaiku.

Spoluvězně znásilnili dvakrát

Soud dospěl k závěru, že vězeň byl zhruba měsíc před svými osmnáctými narozeninami znásilněn hned dvakrát tak, jak tvrdila obžaloba. Poprvé k tomu došlo na konci září 2013, kdy se s ním vězeňský kápo Josef Mišalko uzamkl na záchodě a žádal po něm orální sex. Když to mladík odmítl, vysloužil si několik ran pěstí a poté se násilí podvolil. Vše skončilo ve chvíli, kdy byl obžalovaný vyrušen zaklepáním na dveře.

O několik dní později pak Mišalko znásilnil stejného mladíka ve sprše spolu s dalším spoluvězněm Reném Girgou. Zatímco Mišalko oběť přidržoval, Girga si na ní vynutil anální styk.

„Pouze výpověď poškozeného by pro odsouzení nestačila. Jakmile však všechny střípky dáme dohromady a hodnotíme je ve všech souvislostech, pak ta mozaika vypadá úplně jinak,“ dodal soudce.

Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné odvolání a odsouzení se vyhlášení verdiktu na vlastní žádost neúčastnili, takže se vyjádří až později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám