Hlavní obsah

Bezdomovci uřízl ucho, ubodal ho a pohodil u silnice. Odsedí si 15 let

Praha
Aktualizováno

Za loňskou vraždu bezdomovce v bytě v Praze 9 si má Bohumil Vorlíček odpykat 15 let vězení a podrobit se ústavní protialkoholní léčbě. Ve středu o tom rozhodl pražský městský soud. Verdikt, podle kterého opilý Vorlíček uřízl bezdomovci, s nímž se přátelil, po hádce ucho a poté jej ubodal 28 ranami nožem, není pravomocný.

Foto: Novinky

Bohumil Vorlíček u soudu

Článek

"Tento případ je natolik specifický, že o výjimečném trestu není nutné uvažovat. Vzhledem k míře brutality by sice přicházela v úvahu spíše horní hranice trestní sazby, nicméně pan obžalovaný spáchal čin pod vlivem alkoholu, přičemž ze spisu je zřejmé, že se s alkoholismem pokoušel bojovat," uvedl předseda soudního senátu Stanislav Králík.

"Nikdy jsem nechtěl nikomu ublížit. Další protialkoholní léčení podstoupím rád," konstatoval pětapadesátiletý Vorlíček ve své závěrečné řeči.

Vražda se podle obžaloby stala loni v listopadu ve Vorlíčkově bytě v Horoušanské ulici. Vorlíček prý muže, kterého u sebe nechával přespat, nejprve opakovaně udeřil rukou do čelisti, čímž mu mimo jiné způsobil lehké krvácení do mozku. Poté mu odřízl boltec pravého ucha, který vyhodil z okna.

Pražský městský soud začal projednávat brutální ubodání muže v bytě v Praze 9Video: Novinky

Následně bezdomovce bodal a řezal do hlavy, rukou a nohou. Těžce zraněného a silně krvácejícího muže údajně Vorlíček nechal ležet v předsíni, kde ho zakryl lůžkovinami. Pobodaný zemřel až po desítkách minut. Po několika dnech prý vrah zabalil mrtvolu do povlečení a igelitových pytlů a na kárce, kterou užíval při sběru papíru, tělo odvezl do příkopu u silnice, kde mrtvého pohodil.

Vorlíček je alkoholik, ze své závislosti se opakovaně neúspěšně snažil vyléčit. V minulosti byl odsouzen za několik méně závažných trestných činů, přičemž všechny spáchal pod vlivem alkoholu. Dříve přitom vedl úspěšný život, v zahraničí pracoval jako manažer v hotelech i na zaoceánských lodích, domluví se několika světovými jazyky. V důsledku jeho závislosti mu podle soudních znalců klesl intelekt do pásma spodního průměru.

Za vraždu provedenou zvlášť surovým způsobem hrozilo Vorlíčkovi 15 až 20 let odnětí svobody nebo i výjimečný trest včetně doživotí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám