Hlavní obsah

Libyjce, který chtěl v Česku azyl, se zastal Ústavní soud

Právo, pko
Brno

Justice se bude muset znovu zabývat případem Libyjce, který chtěl v tuzemsku požádat o azyl, ale ministerstvo vnitra a následně i Krajský soud v Brně mu to nedovolily s odkazem na to, že podle zákona má o azyl požádat na Maltě, kde poprvé vstoupil na půdu Evropské unie.

Foto: Miroslav Sova

Budova Ústavního soudu v Brně

Článek

Muž si na takový postup stěžoval u Ústavního soudu (ÚS), který mu vyhověl s tím, že české orgány se dostatečně nevypořádaly s jeho obavami z podmínek pro azylanty na Maltě.

Libyjec utekl ze své domoviny v březnu kvůli tomu, že ho pronásledovala místní policie jako údajného stoupence bývalého vůdce Muammara Kaddáfího. Z Tripolisu proto odletěl na Maltu, kde dostal krátkodobé vízum, a dále pokračoval do Vídně a Brna, kde požádal o azyl. Ministerstvo vnitra ale jeho žádost zamítlo s tím, že je nepřípustná a posoudit ji musí Malta.

ÚS: Nedostatečně odůvodněné rozhodnutí

Muž proti tomu podal žalobu a požádal o odkladný účinek, aby až do jejího vyřešení mohl zůstat v Česku. To ale soud zamítl s tím, že Malta je členskou zemí EU, a proto posoudí žádost o azyl v souladu s evropskou legislativou.

Podle ústavních soudců bylo ale zamítavé rozhodnutí Krajského soudu v Brně nedostatečně odůvodněné. „Soud se bude muset návrhem stěžovatele opětovně zabývat a ve svém novém rozhodnutí náležitě odůvodnit, jaké důvody jej vedly k tomu, že jeho žalobě nepřiznal odkladný účinek,“ řekla mluvčí ÚS Miroslava Sedláčková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám