Hlavní obsah

Podvodníci okrádají seniory. Jeden se vydává za policistu, jiný za lékaře

Právo, Pavel Karban

Za policistu se vydává neznámý zloděj, po kterém pátrají kriminalisté z Frýdecko-Místecka. Muž má na svědomí dvě krádeže, v jednom případě obral seniorku o peněženku, ve druhém pak důchodci ukradl peníze a šperky. V Havířově se podvodník zase převléká za lékaře a snaží se vnutit do přízně nic netušícím důchodcům.

Foto: Policie ČR

Podvodník vydávající se za policistu

Článek

Poprvé falešný policista úřadoval v červnu ve Frýdku-Místku. „Využil nepozornosti a bezbrannosti šestaosmdesátileté ženy, které z příručního nákupního košíku odcizil peněženku, ve které se kromě 3000 korun nacházela i platební karta,“ popsal frýdecko-místecký policejní mluvčí Vlastimil Starzyk.

Po čase zloděj ženě zavolal, představil se jako policista a chtěl od ní informace k ukradené platební kartě. „Nic netušící žena sdělila podvodníkovi PIN karty. Ten neváhal a seniorce z účtu pomocí bankomatu vybral 15 tisíc korun,“ doplnil mluvčí a dodal, že tvář muže zachytila kamera bankomatu.

V srpnu, opět ve Frýdku-Místku, už falešný policista ukázal své oběti tvář. „Navštívil dvaaosmdesátiletého muže a pod záminkou šetření k trestné činnosti vešel do bytu, ze kterého odcizil peníze a šperky v celkové hodnotě 10 tisíc korun,“ informoval Starzyk.

Seniorka nasedla do auta 

Senioři z Havířova by se měli mít na pozoru před mužem, který se vydává za lékaře. Když ho důchodci pustí k sobě, snaží se je okrást. Podle svědků jezdí zloděj v černém autě.

„V jednom případě oslovil muž dvaasedmdesátiletou ženu, že je lékař, že ženu zná, a navrhl jí novou léčbu. Seniorka usedla s mužem do vozidla černé barvy a ten ji přivezl k nemocnici,“ uvedla karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Během cesty však muž důchodkyni přesvědčil, aby mu půjčila náramek, který měla na ruce. Tvrdil, že přesně takový chce koupit ve zlatnictví manželce. „To, že byla podvedená a náramek již asi neuvidí, seniorka pochopila, když zjistila, že žádný takový lékař v nemocnici neordinuje,“ poukázala Viačková.

Policisté proto vyzývají zejména starší občany, kteří v posledních dnech měli podobnou zkušenost, aby se ozvali na telefon 974 744 482 nebo informace sdělili na bezplatnou linku 158.

Podvodník je ve věku 30 až 40 let, silnější postavy, má hnědé vlasy a hovoří česky. „Seniory vyzýváme k maximální obezřetnosti. Rozhodně nereagujte na různé nabídky pomoci od cizích lidí,“ apeluje na obyvatele staršího věku Viačková.

Reklama

Výběr článků

Načítám