Hlavní obsah

Pacient, který měl v psychiatrické léčebně znásilnit mladíka, stanul před soudem

Právo, ape
Ústí nad Labem

Znásilnění, kterého se letos v lednu měl dopustit na pacientovi v psychiatrické léčebně v Horních Beřkovicích na Litoměřicku 39letý Miroslav Mačo, začal v úterý projednávat Krajský soud v Ústí nad Labem. Mačo, sám pacient léčebny, měl nutit 23letého mladíka násilím k sexuálnímu styku, nyní mu hrozí až 12 let vězení.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Miroslav Mačo před senátem Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Podle obžaloby nutil Mačo letos 19. ledna odpoledne mladíka k sexuálním praktikám. „Po předchozích výzvách požadoval, aby mu rukou stimuloval jeho pohlavní úd,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Vladimír Jan.

Obžalovaný měl poté nutit mladíka, aby se opřel o záchodovou mísu a s doprovodem výhrůžek, že mu strčí do mísy hlavu, ho měl znásilnit. Toho dne ale nebyl všemu konec, večer měl na toaletách mladíka nutit, aby mu sál pohlavní úd. Při této činnosti ho přistihl ošetřovatel.

Mačo svůj čin popírá. Nevypovídal ani na policii, před soudem se také nerozhovořil. „Nesouhlasím s tím, co je v obžalobě. Nebudu vypovídat,“ oznámil pouze soudu. Částečně vypovídal již dříve při jednom z vazebních zasedání, kdy svůj čin také popřel s tím, že na toaletách pouze kouřili cigaretu.

Primitivní osobnost

Mačo, který se na psychiatrii podroboval léčení nařízenému soudem, skončil po svém zadržení ve Vazební věznici v Litoměřicích, kde je doposud. Má sklon k agresi a jeho osobnost je podle znalců značně primitivní. Kvůli svým nízkým mentálním schopnostem je zbaven způsobilosti k právním úkonům.

S obžalovaným měl v léčebně chodit jeho komplic, který vše o chování Mača policii vypověděl. Útoky násilníka podrobně popsal i poškozený. Jednání obžalovaného také potvrzuje vychovatel, který přistihl Mača s obětí na toaletě.

Jednání soudu má pokračovat i ve středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám