Hlavní obsah

Není naivní a impulsivní, řekli znalci o obžalovaném z málem promlčené vraždy

Právo, Jan Švábek
Plzeň

„Je to strašné.“ Tak se v úterý u Krajského soudu v Plzni vyjádřil k videu z domovní prohlídky Jan Polák, který je obžalovaný z dvacet let staré vraždy pistolovou kuší. Policisté s experty v jeho domě našli ostatky těla zalité v betonu.

Foto: Jan Švábek, Právo

Obviněný Jan Polák (vpravo) s obhájcem Tomášem Sokolem u soudu

Článek

Případem téměř promlčené vraždy se na konci září začal zabývat Krajský soud v Plzni. V úterý se k 47letému Polákovi vyjádřili soudní znalci, soudkyně také nechala přehrát video z únorové prohlídky rodinného domu v Mariánských Lázních, ve kterém Polák desítky let žil.

„Lze konstatovat, že ke smrti došlo před delší dobou, mohlo to být i dvacet let před nálezem ostatků,“ řekl v úterý patolog Rudolf Macháček s tím, že oběť zemřela na poranění mozku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Není naivní, impulsivní nebo emočně labilní. Disponuje velmi dobrou sebekontrolou.
psycholog o obžalovaném

Právě v dvougeneračním domě se měla v březnu 1994 odehrát vražda obchodníka s valutami Zdeňka Lindy. Podle státní zástupkyně měl Polák nalákat Lindu do svého domu na výhodnou koupi 250 tisíc německých marek. Ve chvíli, kdy se Linda cítil být oklamán, obžalovaný ho měl zasáhnout dvěma výstřely kuší do hlavy a bodnout ho do krku.

Neagresivní, neimpulsivní

Soudní znalci Poláka popsali jako neagresivního a neimpulsivního člověka. „Není naivní, impulsivní nebo emočně labilní. Disponuje velmi dobrou sebekontrolou. Pokud by mělo dojít k agresivnímu jednání, bude se spíše jednat o promyšlený akt,“ popsal jeden z psychologů.

Místo, kde bylo Lindovo tělo zabetonováno, policistům popsal svědek Tomáš Volejník. Ten se kšeftu před dvaceti lety společně s několika dalšími lidmi zúčastnil. U soudu však nevypovídá, letos totiž spáchal sebevraždu. Polák označil Volejníka za iniciátora celého obchodu.

Domovní prohlídka proběhla letos v únoru. Tělo bylo pod betonem na dně jímky. Linda byl „pohřben“ v oblečení obličejem k zemi, u sebe měl pouze troje brýle.

Pokusy o sebevraždu

Podle psycholožky Karolíny Malé byl Volejník egocentrický, sebelítostivý a labilní člověk se sklony ke lhaní. Život si podle Malé pokusil vzít několikrát, hlavně kvůli rozchodu s partnerkou. „Také zkrachovala firma, kde načerno dělal, neměl zdroj obživy a rodina od něho dávala ruce pryč,“ řekla psycholožka. Volejníkovu výpověď ale nezpochybnila.

Polák už dříve u soudu obvinění popřel. "S obžalobou nesouhlasím, cítím se nevinen," uvedl muž, kterému hrozí až patnáctileté vězení nebo výjimečný trest. Jedním z dvojice Polákových obhájců je i známý právník Tomáš Sokol.

Polák se po sedmi měsících vykoupil z vazby zaplacením dvoumiliónové kauce. Lindovi pozůstalí po obžalovaném požadují odškodnění a náhradu nemajetkové újmy ve výši téměř 30 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám