Hlavní obsah

Soud zprostil muže ze znásilnění postižené dcery, její výpověď byla nevěrohodná

Právo, pab
Klatovy

Klatovský soud zprostil v úterý všech obvinění Jiřího H. (49), který měl podle obžaloby v průběhu let 2011 a 2012 znásilňovat svoji tehdy 15letou dceru. „Poškozená se podle vyjádření znalce jeví jako nevěrohodná se sklony ke lhaní,“ zdůvodnil své rozhodnutí soudce Jaromír Veselý.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za znásilnění, soulož mezi příbuznými a ohrožování mravní výchovy mládeže hrozilo muži až 10 let vězení. Podle státní zástupkyně se měl muž na svoji mentálně zaostalé dceři sexuálně uspokojovat opakovaně.

Bývala agresivní vůči sourozencům, byla nepravdomluvná. To, co tvrdí o otci, se nezakládá na pravdě.
matka poškozené

„Lehl si k ní do postele a do přirození ji přes její odpor strkal nejdřív prsty a pak i penis. S ohledem na svoje rozumové schopnosti a velmi slabou pozici v rodině se dívka takovému jednání nebránila,“ uvedla žalobkyně Libuše Jakubcová.

Dívka se prý svěřila ve škole učitelce. „Když probírali základy sexuální výchovy, zakroužkovala na pracovním listu nevhodné chování, jehož se vůči ní dopouští její otec,“ uvedla pedagožka s tím, že po konzultaci s ředitelkou školy na to upozornili policii.

Muž byl již trestaný 

Matka dívky vypověděla, že s dcerou byly výchovné problémy, zapříčiněné i jejím zdravotním stavem. „Bývala agresivní vůči sourozencům, byla nepravdomluvná. To, co tvrdí o otci, se nezakládá na pravdě,“ prohlásila žena.

Podle znalců je dívka lehce mentálně retardovaná. „Díky tomuto rozumovému opoždění může být snadno ovlivnitelná a zneužitelná, “ shodli se znalci.

Jiří H. byl v minulosti šestkrát soudně trestán, naposledy v roce 2009 pro trestný čin porušování domovní svobody, za což dostal jako trest obecně prospěšné práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám