Hlavní obsah

Seniorku přivázali v mrazu ke stromu a vykradli jí byt. Hrozí jim až 20 let vězení

Novinky, bad
Praha

Kvůli několika tisícovkám přivázala čtveřice mužů šedesátiletou ženu v lese ke stromu a v mrazu ji nechali trpět několik hodin. Pak jí vykradli byt. Za pokus o vraždu jim hrozí až dvacet let za mřížemi. Případ začal v úterý řešit Krajský soud v Praze.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Eskorta přivádí čtveřici obžalovaných k soudu

Článek

Na začátku prosince loňského roku se Vladimír Novotný (34) a František Kopena (39) z Kladenska dozvěděli od známého Pavla Vimra (46) o jisté ženě z Kladna, která by měla mít doma vysokou hotovost. „Bavili jsme se o tom, že by bylo dobré tu ženu navštívit,“ vypověděl na policii Novotný, který odmítl u soudu vypovídat.

Domluvili si s ní na druhý den odpoledne schůzku s tím, že by měli zájem o prohlídku bytu. Telefonní číslo na ženu získal Vimr v místní cukrárně. „Trochu jsem doufal, že bych z toho mohl něco mít,“ řekl Vimr, který je jako jediný souzený na svobodě.

Důvěřivá žena se schůzkou souhlasila. Když ale nastoupila k mužům do auta, seděli tam už kromě Novotného a Kopeny také Martin Žiga (40) a Jan Stehlík (26). Jakmile se rozjeli, nasadili ženě tzv. kravatu a namířili na ni z obou stran hlavy pistole. Vzápětí jí přetáhli přes hlavu kuklu, spoutali ji a zalepili ústa páskou.

Ženu odvezli necelých osm kilometrů do lesa poblíž Kamenných Žehrovic. Tam ji vytáhli z auta a přivázali vsedě ke stromu. „Nemusíš se dožít rána, nikdo tě tu nenajde,“ měl jí podle obžaloby říct jeden z povedeného čtyřlístku.

Nechtěli jí prý ublížit

Nikdo z obžalovaných čin nepopírá, odmítají, že by chtěli ženě ublížit nebo ji zabít.

„Nebyl úmysl jí ublížit, jenom jí znemožnit zavolat policii, zatímco my budeme v jejím bytě. Hledal jsem takové místo, aby na ni nefoukal vítr. Dával jsem pozor, aby neseděla nějak špatně,“ hájil se před soudem Kopena. Tvrdí, že si na událost moc nepamatuje. „Byl jsem pod vlivem pervitinu a připadal jsem si jako superman,“ dodal Kopena.

Ženu zanechali v lese svému osudu a jeli zpět do Kladna, kde jí vykradli byt. Místo předpokládaného miliónu korun si odnesli kromě několika šperků a hodinek i pekáč, fotoaparát, přípravek na klouby nebo koženou bundu, celkem asi za 100 tisíc korun.

Žena byla podchlazená

Seniorce se mezitím podařilo částečně uvolnit pásku přes ústa a dokázala volat o pomoc. Asi po deseti hodinách ji našla paní, která kolem šesté ráno venčila psa. Ženu vyprostila z pout a zavolala záchranku. Silně podchlazenou ženu (podle lékařské zprávy její tělesná teplota klesla pod 35 stupňů) zachránili v nemocnici. Seniorka dodnes trpí psychickými následky. Po lupičích požaduje pět miliónů korun jako nemajetkovou újmu.

Muži shodně vypověděli, že po ne zcela povedené loupeži jeli ženu do lesa odvázat. „Jeli jsme zpátky za paní, že ji rozvážeme,” řekl Novotný. Po půlhodinovém pátrání po tom správném stromě ale usoudili, že se nejspíše dokázala dostat z pout sama, a odjeli pryč. Kopena připustil, že nedokázal ve tmě najít místo, kde ženu přivázali. Seniorka zatím o kus dál mrzla až do rána.

„Byla to strašná blbost, upřímně toho lituji,” kál se Novotný u soudu a prohlásil, že zbraně byly pouze plastikové hračky. Tvrdil, že celou akci neplánovali, provaz a lepicí pásku vozí Novotný podle svých slov v autě zcela běžně.

Novotný a Kopena jsou obžalovaní z pokusu o vraždu, z loupeže a porušování domovní svobody, za což jim hrozí až dvacet let vězení. Stehlík, který si z bytu odnesl dva páry bot a obratem je prodal, se zpovídá z trestného činu loupeže. Nejmenší tresty hrozí Žigovi, ten měl „pouze” hlídat před domem, a Vimrovi, který čtveřici k trestnému činu navedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám