Hlavní obsah

Obžalovaný z vraždy Housky před soudem odmítl vypovídat

• Aktualizováno
Právo, koc

U ústeckého krajského soudu začal v pátek ráno ostře sledovaný proces s Michalem Krnáčem, obžalovaným z loňské vraždy kontroverzního podnikatele a vlivného člena ČSSD Romana Housky. Bývalý voják se k činu přiznal, jeho motiv je ale nadále nejasný.

Obžalovaný z vraždy Housky přichází k souduVideo: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

Obžalovaný u soudu odmítl vypovídat, soudce proto přečetl jeho výpověď z přípravného řízení.

Při ní Krnáč tvrdil, že k domu kmotra Housky zabloudil, když si v Chomutově hledal práci. Houska se na něj údajně obořil a po slovních výpadech vytáhl z kapsy nějaký předmět, myslel si, že je to nůž. Po vzájemné potyčce nejprve použil paralyzér, který měl u sebe, a poté i zbraň. Nejprve vystřelil mimo, aby Housku zastrašil, a poté i na svou oběť.

Potom odvlekl mrtvé tělo do garáže a uvědomil si, že na domě viděl kamery. Sáhl proto své oběti do kalhot pro klíče a vydal se do domu vyhledat ovládání systému, aby smazal záznam. Když nic nenašel, z místa odešel. Tuto verzi však vyvrátila už dubnová policejní rekonstrukce vraždy.

Činu, který prý nebyl plánovaný, Krnáč podle svých slov lituje.

Během pátečního jednání má být přehrán videozáznam z rekonstrukce činu. Výslechy svědků jsou naplánované na 20. až 24. října.

Akci měl plánovat

Podle spisu obžalovaný akci plánoval. Nejméně od loňského dubna měl podle obžaloby sbírat informace o Houskovi i o jeho partnerce, bývalé ústecké hejtmance a nynější hejtmanově náměstkyni Janě Vaňhové (ČSSD). V jejich společném bydlišti v Chomutově se stíhaný muž zřejmě vydával za pracovníka zásilkové firmy. Housku měl nejdříve omráčit zásahem elektrického paralyzéru do podpaží a pak ho střelit jednou do břicha a třikrát zblízka do hlavy.

Mrtvé tělo měl zakrýt vojenskou celtou, kterou si s sebou přinesl, a dům prohledat. Není však jasné, co a jestli vůbec něco odnesl.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Roman Houska na archivní fotografii

Původně byl Krnáč podezřelý z úmyslného usmrcení, za což mu hrozilo deset až 18 let vězení, nakonec byl ale obviněn z loupežné vraždy. Za tu může být odsouzen na 15 až 20 let.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Michal Krnáč v jednací síni ústeckého krajského soudu

Houskova rodina však trvá na tom, že šlo o nájemnou vraždu, na kterou byl pachatel dobře připravený. Poté, co státní zástupce začátkem září Krnáče obžaloval, zmocněnci poškozené strany závěr vyšetřování zpochybnili a žádali o došetření kauzy.

Houska byl zavražděn loni 18. listopadu u garáže vily v chomutovské ulici Kamenný vrch. Jeho tělo našel spoluvlastník stavební společnosti RRR Vlastimil Rindoš, který s ním měl domluvenou schůzku.

Policie vypátrala Krnáče na základě vzorku DNA nalezeného na paralyzéru, který na místě činu zapomněl. Podezřelý, který se k činu přiznal a odevzdal vražednou zbraň, byl zadržen 12. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám