Hlavní obsah

V Ostravě našli sovětskou pumu z války, evakuovali 75 lidí

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, plk

Pětasedmdesát lidí bylo ve středu odpoledne evakuováno v Ostravě-Svinově kvůli nálezu letecké pumy z druhé světové války. Munici objevili dělníci při výkopových pracích.

Foto: Policie ČR

Letecká puma, kterou našli dělníci při výkopových pracích

Článek

„Ti nahlásili nález zkorodovaného kovového předmětu připomínající munici,“ uvedla krajská policejní mluvčí Daniela Vlčková.

Policisté nejprve uzavřeli ulice Bílovecká a Nad Porubkou, později rozšířili uzavřený prostor na 200 metrů v okruhu nálezu. Z přilehlých budov, mezi nimiž byla mimo jiné i škola, evakuovali všechny obyvatele.

„Zhruba ve stejném okruhu byla také uzavřena a odkloněna doprava. Přivolaný policejní pyrotechnik potvrdil, že se jedná o aktivní leteckou pumu FAB 50 sovětské výroby pocházející z II. světové války. Po necelé hodině, během níž bylo mimo jiné nutno pro bezpečnou manipulaci výkop rozšířit, pyrotechnik munici deaktivoval vynětím iniciačního zařízení,“ popsala mluvčí.

Podle Vlčkové bylo preventivně evakuováno 75 osob. Původní informace mluvily o 81 evakuovaných. Policistům s evakuací pomáhali ostravští strážníci i hasiči. „Provoz na komunikacích byl obnoven okolo 17.30 hodiny,“ sdělila policejní mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám