Hlavní obsah

Nálož na pardubické univerzitě nevybuchla, pachatel neznámý

Právo, ner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

V úterý po 15. hodině policie ukončila střežení všech objektů Univerzity Pardubice. Bomba, která měla podle anonymu vybuchnout mezi 7. a 14. hodinou, neexplodovala, nenašla se a zřejmě ani neexistovala.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Policejní vozy parkující před objekty Univerzity Pardubice.

Článek

Bezpečnostní opatření měla mimořádný rozsah. Prohledány a uzavřeny byly všechny univerzitní budovy nejen v Pardubicích, ale také v Litomyšli, České Třebové i pracoviště UPa v Praze.

Kolem dalších škol poblíž univerzitních objektů, například ZŠ Štefánikova, ZUŠ Havlíčkova nebo Střední zdravotnické školy v Černé za Bory, policie omezovala pohyb. Městská hromadná doprava jezdila po náhradních trasách, aby se vyhnula zastávkám v okolí univerzity.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Policie v 07:00 zahájila prohlídku vyklizených studentských kolejí (na snímku).

Vedení Pardubického kraje pozdrželo předání tří nových sanitních vozů na určené stanice pro případ, že by byly potřeba při neštěstí na univerzitě. V pohotovosti byli profesionální hasiči i jednotky dobrovolných hasičů z širokého okolí.

Ve středu normálně výuka proběhne podle plánu a zaměstnanci se mohou vrátit do práce.

„Jsme především rádi, že se nikomu nic nestalo. Ekonomické důsledky budeme řešit následně, co je třeba možné řešit například v rámci pojištění,“ řekla kancléřka univerzity Valerie Wágnerová.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Policie silnice kolem univerzitních objektů uzavřela.

Policie zatím nenaznačila, že by byla na stopě pachateli. „Pokud by byl dopaden, tak by byl v první řadě obviněn z šíření poplašné zprávy. I v tomto případě lze udělit nepodmíněný trest. Náhrada škody by byla až v druhém plánu,“ řekl Právu kriminalista, který pracuje na případu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám