Hlavní obsah

Soud smetl ze stolu odvolání lupičů, kteří se samopaly přepadli rodinný dům na Nymbursku

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Eduard Horák (44) a Tomáš Hruška (43) přepadli rodinný dům se samopaly v ruce, rodinu právníka včetně tříletého syna spoutali a ústa jim zalepili lepicí páskou. Chtěli získat data z počítačů o údajném spolčení proti Horákovi. Dvojice si za to odsedí ve vězení pět, respektive čtyři roky ve vězení. Rozhodl o tom pravomocně v úterý Krajský soud v Praze.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Eduard Horák přichází ke Krajskému soudu v Praze.

Článek

Okresní soud v Nymburce poslal letos v květnu Horáka na pět a Hrušku na čtyři roky do vězení s ostrahou. Horákovi navíc nařídil psychiatrickou léčbu. Oba muži se dopustili loupeže, porušování domovní svobody a nedovoleného ozbrojování.

Předsedkyně krajského soudu Jitka Sochorová označila odvolání obou mužů jako nedůvodná. „Okresní soud se s věcí vypořádal naprosto správně a veškeré důkazy provedl dostatečně. My se nemůžeme s jeho argumentací jinak než ztotožnit,” uvedla v rozhodnutí Sochorová.

Odvolání obou mužů směřovala spíše ke snížení trestů, protože se oba k činu již dříve doznali.

Obhájce: Nešlo o loupež

Horákův advokát Jiří Teryngel postavil odvolání na dvou faktorech. Jednak podle něj k loupeži nedošlo. „Počítače si nechtěli ponechat, chtěli z nich pouze získat data,” řekl Teryngel ve středu u soudu.

Policisté zasáhli proti dvěma mužům se samopalemVideo: Jiří Forman, Novinky

To Sochorová odmítla. „Pokud by se nechtěli počítačů zmocnit, nesnášeli by je na jedno místo. U notebooků by to šlo pochopit, ne však u těžkých stolních počítačů. Navíc se zmocnili i klíčků od aut. Měli tedy jasný záměr elektroniku odvézt,” argumentovala Sochorová.

Druhým důvodem pro odvolání bylo podle Teryngela nedostatečné zhodnocení Horákovy snížené příčetnosti. „Trest musí odpovídat míře zavinění, ta je u mého klienta nižší než u jeho spoluobžalovaného, kvůli jeho duševní nemoci,” hájil Horáka Teryngel.

Horák podle soudních znalců trpí bipolární psychickou poruchou, kvůli které má stavy nadměrné aktivity a podezíravosti, které se střídají s nezájmem a stahováním se do sebe.

Ani to ale nepřesvědčilo senát pražského krajského soudu. „Okresní soud přihlédl více než dostatečně k jeho snížené příčetnosti. V opačném případě by byl na místě trest podstatně důraznější,” konstatovala Sochorová.

Hruškův obhájce Radim Hanke celou událost označil za nešťastnou. „Celý skutek je jen souhra nešťastných okolností. Můj klient jen tupě poslouchal pokyny organizátora činu. Netušil, že pan Horák je takto duševně nemocný. Bral ho jako normálního, zdravého člověka,” uvedl v odvolání Hanke.

Proti rozsudku není možný žádný další opravný prostředek, jedinou možností je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Duševně zdravý člověk by se takového hloupého jednání nedopustil,“ řekl po skončení jednání novinářům Teryngel a dodal, že dovolání zcela určitě zváží.

Zločinné spolčení byl výplod choré mysli

Pilot letadel se dvěma akademickými tituly Horák a jeho komplic Hruška vtrhli s nabitými samopaly loni v létě do rodinného domu ve Strakách na Nymbursku. V domě spoutali právníka Michala M., stejně tak i jeho ženu a tříletého syna.

Cílem útoku byla data v počítačích, která měla dokázat, že advokátův bratr, který pracuje jako exekutor, zneužívá svého postavení a zabavený majetek převádí na zahraniční firmu.

„Měl jsem pocit, že se jedná o rodinné zločinné spolčení exekutorů, právníků a realitních agentů. Dům ve Strakách jsem několikrát předtím sledoval dalekohledem a viděl jsem holohlavého muže, který odpovídal mým představám o mafiánovi, který je součástí celé sítě," vypověděl obviněný muž u soudu.

Na Horákův majetek byla totiž vyhlášena exekuce. Horák pohledávku považoval za neoprávněnou, což dodatečně potvrdil i soud.

Při prohledávání počítačů je ale vyrušila policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám