Hlavní obsah

Soud otevřel 20 let starou vraždu pistolovou kuší

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Dvacet let žil nyní obžalovaný Jan Polák se svou rodinou v domě v Mariánských Lázních, ve kterém měl podle obžaloby zalít do betonu ostatky muže, kterého zavraždil pistolovou kuší. U Krajského soudu v Plzni, který začal případ v úterý rozplétat, Polák vše popřel.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud dvacet let staré vraždyVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

Vraždit měl Polák v březnu 1994 kvůli dvěma miliónům korun. Obětí byl 66letý horník a obchodník s valutami Zdeněk L., jehož tělo našli letos v únoru karlovarští kriminalisté zabetonované v odpadní jímce ve sklepě vily v Mariánských Lázních. Dům patřil manželce obžalovaného.

Obžalovaný Polák, kterému hrozí patnáct let vězení, se v úterý před krajský soud dostavil bez želízek. Z vazby se totiž po sedmi měsících vykoupil, když zaplatil dvoumiliónovou kauci. U úterního soudu vše popřel. "S obžalobou nesouhlasím, cítím se nevinen," řekl Polák. Mezi jeho obhájce patří jeden z nejznámějších českých právníků Tomáš Sokol.

Dvěma výstřely šípovou střelou ho zasáhl do hlavy a pevným bodným nástrojem vedl útok do krku.
státní zástupkyně

Polák u soudu popsal tehdejší schůzku několika lidí ve své kanceláři v přízemí domu, kde mělo dojít ke směně až 250 tisíc marek za koruny. Ve chvíli, kdy se Polák po odběhnutí vracel zpět do kanceláře, údajně uslyšel výstřel. V místnosti měl v tu chvíli sedět jen Tomáš Volejník, iniciátor kšeftu, s později zavražděným Zdeňkem L.

"Pamatuji si jen bílý žlutý obrovský koláč, jako bych se díval do sluníčka," uvedl Polák s tím, že výstřel padl z místa, kde seděl později zavražděný Zdeněk L. Ten měl po výstřelu utéct oknem v kuchyni. Obchodu se ještě účastnil Vietnamec Roman, se kterým se Polák znal. Před klíčovým okamžikem ale Vietnamec odjel na benzínku a před Polákův dům přijel až s policisty.

Foto: Jan Švábek, Právo

Obviněný Jan Polák s obhájcem Tomášem Sokolem u soudu

Jak a komu se podařilo tělo zalít do betonu v Polákově domě, obžalovaný nevěděl. Barák prý ale rekonstruoval a s pracemi mu měl pomáhat i Volejník.

Podle obžaloby měl Polák vlákat obchodníka do domu na výhodnou koupi 250 tisíc německých marek. Útok přišel ve chvíli, kdy poškozený zjistil, že byl oklamán a chtěl z domu odejít. "Dvěma výstřely šípovou střelou ho zasáhl do hlavy a pevným bodným nástrojem vedl útok do krku," uvedla žalobkyně. Obžalovaný a jeho komplic Tomáš Volejník se podle obžaloby těla zbavili tak, že jej zalili v jednometrové hloubce několika vrstvami betonu.

Svědek spáchal sebevraždu

Jako svědek měl u soudu vystupovat právě Volejník, který nakonec pomohl kriminalistům vraždu objasnit. Muž, který policisty přivedl k místu, kde bylo tělo ukryté, ale letos spáchal sebevraždu. Jak Právo informovalo, učinil tak poté, co byla na Poláka podána obžaloba.

Nebýt únorového zadržení podezřelého, vražda by byla o deset dní později promlčena. Soudu se v úterý zúčastnili i pozůstalí po Zdeňkovi L., kteří po viníkovi požadují odškodnění a náhradu nemajetkové újmy ve výši téměř 30 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám