Hlavní obsah

Metráková letecká puma vyklidila továrnu v Kuřimi, naštěstí byla sovětská

Právo, Miroslav Homola
Brno

Téměř sto lidí z noční směny v továrně Likov museli v noci na pátek evakuovat hasiči v obci Kuřim na Brněnsku. Mimořádná opatření spojená s uzavřením značné části prostoru vyvolal nález letecké pumy z druhé světové války. Vyhrábl ji bagrista lžící při výkopových pracích v areálu jiné firmy.

Foto: Policie ČR

Letecká puma vyděsila v noci na pátek město Kuřim u Brna.

Článek

„Evakuace proběhla v blízké oblasti průmyslové zóny, také z ubytoven a několika domů na ulici Pod Zárubou, celkem asi 90 lidí,“ uvedl starosta města Drago Sukalovský.

O evakuaci se postarali hasiči, kteří přistavili pro obyvatele autobusy. Pumu se naštěstí pyrotechnikům podařilo deaktivovat a odvézt ke zneškodnění.

„Bylo štěstí, že se jednalo o pumu sovětské výroby, a ne o bombu americkou. Ta, jak uvedli pyrotechnici, se deaktivuje mnohem obtížněji a pravděpodobně by musela být zlikvidována na místě, což by byla velká komplikace,“ řekl právu starosta.

Puma svržená při bombardování tamních fabrik na konci války obsahuje 25 kilogramů trhaviny. V případě likvidace na místě, kdy se bomba zasype pískem a provedou se další bezpečnostní opatření, je zapotřebí bezpečně vyklidit okruh o velikosti 800 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám