Hlavní obsah

Nic jsme nespáchali, o ničem nevíme, hájí se obžalovaní z 20 let staré vraždy

Praha
Aktualizováno

Dvacet let starou vraždu začal ve čtvrtek projednávat Městský soud v Praze. Čtyři obžalovaní u něj prohlásili, že čin nespáchali, nic o něm údajně nevědí. Poté přestali vypovídat. Hrozí jim 15 let vězení až výjimečný trest.

Foto: Policie ČR

Ohledání místa činu v roce 1993

Článek

Podle obžaloby jeden muž vraždu naplánoval, další zaplatil za provedení zbývajícím dvěma mužům. Kdo si vraždu objednal, se nepodařilo zjistit. Případ objasnil těsně před promlčením speciální policejní tým Tempus.

První z obžalovaných podle spisu přijal od neznámé osoby zakázku k zavraždění muže v roce 1993. Jeho prostředník pak předal dvěma údajným nájemným vrahům střelnou zbraň, výbušninu a fotografii poškozeného. Za provedení činu také dostali jako odměnu každý 100 tisíc korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nic jsem nespáchal a dál vypovídat nebudu
jeden z obžalovaných

Vražda se stala 21. listopadu v pražské Hadovité ulici, kde byl tehdy dvaatřicetiletý muž zabit v zaparkovaném autě. Jeden z údajných nájemných vrahů ho podle spisu zasáhl 18 výstřely ze samopalu typu Škorpion. Kulky zasáhly zejména horní část těla a hlavu. Komplic pak místo činu se samopalem v ruce „jistil".

Podezřelé zatkli za půl roku

Jejich obětí byl Jiří Vrba, který se živil vymáháním dluhů. Mezi svědky, jejichž čtené výpovědi zazněly před soudem, nebyl příliš oblíbený. Popisovali ho jako lakomce, který dělal karate a posiloval. Jeho vražda prý některé nepřekvapila. Před rokem 1989 byl ve vězení za „rozkrádání socialistického majetku".

Obžalovaní muži ve čtvrtek při krátké výpovědi před soudem shodně tvrdili, že o činu nic nevědí. Vraždu, která je jim kladena za vinu, prý nespáchali. „Nevím, o co jde," prohlásil jeden z nich. ”Nic jsem nespáchal a dál vypovídat nebudu," uvedl další z obžalovaných. „Nic takového jsem neudělal," konstatoval další.

Z výpovědí z přípravného řízení vyplynulo, že se všichni znali z dobříšské restaurace Na Prachandě, kterou jeden z obžalovaných vlastní. Dva byli dříve ve vězení za majetkovou nebo násilnou trestnou činnost.

Pravá ruka Jonáka

Čtení některých výpovědí u soudu připomínalo popis divokých 90. let. Jeden ze svědků se zmínil například o tom, že jeden z obžalovaných byl údajně pravou rukou někdejšího spolumajitele nočního klubu Discoland Sylvie Ivana Jonáka, který letos po osmnácti letech opustil vězení, kde si odpykal trest za objednávku vraždy své manželky a pokus o likvidaci jejího milence.

Soud bude pokračovat 6. a 7. listopadu výslechy svědků a znalců. Jedním ze svědků by měl být i příbramský podnikatel Jaroslav Starka.

Pražští kriminalisté v 90. letech případ odložili po roce a půl vyšetřování, protože tehdy nezjistili skutečnosti, které by je opravňovaly někoho obvinit. Speciální policejní tým Tempus případ znovu otevřel loni v červnu a podezřelé zatkl v listopadu, jen měsíc před promlčením vraždy.

Cílem týmu Tempus je vyšetřování letitých případů uzavřených bez úspěchu. Vražda v Praze je prvním objasněným případem týmu. Pak ještě vyřešil případ brutální vraždy podnikatele v Otrokovicích z roku 2005 a vraždy číšníka na zlínském sídlišti z roku 2001. V kauze otrokovické vraždy by ve čtvrtek měl padnout rozsudek u zlínského krajského soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám